Kazadan sonra hastane hastane dolaşmaya son/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ocak 2011 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet, kazazedelerin hastane çilesine son veriyor. Trafik kazası geçirmiş bir kişinin, sigortası olsun ya da olmasın tüm masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üstlenecek. Kazazedenin, hastaneden çıktıktan sonra bile olsa kazayla ilgili tüm rahatsızlıkların tedavisini ömür boyu sürse de kurum karşılayacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden Torba Yasa Tasarısının 54. maddesi, trafik kazalarıyla ortaya çıkan yaralıların tedavisi konusunda radikal bir değişiklik öngörüyor.

İktidar ve muhalefet milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen madde, ?Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır? hükmünü getiriyor.

Kurum, kazazedenin tedavi giderleri için zorunlu trafik sigortası poliçesinin yüzde 15'ine el koyacak. Sigorta şirketlerinin büyük itirazlarına rağmen kabul edilen bu düzenlemeyle SGK, sigorta şirketlerinden yılda ortalama 300 milyon lira tahsil edecek.

6 milyon sigortasız

2010 yılında 11.5 milyon araç zorunlu trafik sigortası yaptırırken, 2 milyarlık prim ödedi. Ancak trafiğe kayıtlı araç sayısının 17 milyonun üzerinde olduğu düşünüldüğünde yaklaşık 6 milyon araç sigortasız olarak yollarda dolaşıyor. İşte yeni düzenlemeyle SGK, sigortası olmayan araçlarda kaza geçirenlerin de tedavi giderlerini üstlenmiş olacak.

Mevcut Trafik Kanununa göre de kazazedenin tedavi masraflarını ödemesi gereken sigorta şirketleri, giderlerini kişilerin kusurlarına göre üstleniyor. Ayrıca kaza sırasında polis tarafından kaza tespit tutanağı tutulmamışsa yine ödeme yapmıyor. 2009 yılında kazazedeler için 23 milyon lira ödeyen sigorta şirketleri, Sağlık Bakanlığının büyük gayretleriyle 2010'da 160 milyon lira ödemek zorunda kaldılar.

Yılda ortalama 200 bin kişi trafik kazalarında yaralanıyor veya sakat kalıyor.

Bu maddenin yürürlüğe girmesi için tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan sonra TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber