Şahin: 11 Ocak'ta, 3 temel kanunu görüşmeye başlayacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2011 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 11 Ocakta Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakeme Usulleri Kanunu tasarılarının görüşmelerine başlanacağını belirterek, ''10 günde bitireceğiz. Kısa sürede bu kanunlar Meclisten çıkacak ve yasalaşacak'' dedi.

Şahin, Konya Vergi Dairesi Başkanlığı ve Konya Ticaret Odası'nın Dedeman Konya Otel'de düzenlediği ''2009 Yılı Vergilendirme Ödül Töreni''nde, Konya'da ticaretle meşgul olan, üreten, istihdam sağlayan ve devletine vergisini ödemiş insanları ödüllendireceklerini söyledi. Şahin, Konya'nın çok yakın bir zamanda Türkiye'nin ticarette ve ekonomide lokomotif ili olacağını, bu potansiyeli ve heyecanı gördüğünü ifade etti.

Türkiye'nin en önemli handikaplarından birinin dış ticaret açığı olduğunu belirten Şahin, bunu azaltmanın yolunun ihracatın artırılması ve ihracatı teşvik etmekten geçtiğini söyledi.

Şahin, Türkiye'nin, büyük bir kalkınma hamlesi içinde dünyada saygın bir yere gelmek, insanının yüzünü güldürmek, herkesin işinin, aşının olduğu bir noktayı yakalamak için gayretli bir çalışma içerisinde olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisiyle özel sektörün öncülüğünde kalkınacağını vurgulayarak, ''Devlete bu alandaki sorunları çözme görevi düşüyor. Devletin görevi, sanayicinin, esnafın, vatandaşın önünü açmaktır'' dedi.

Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakeme Usulleri Kanunu ile ilgili son gelişmeleri aktaran Şahin, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yasaları çıkarmak için, iktidar-muhalefet tüm partiler bir araya geldik. Grup Başkanvekillerini çağırdık. Hatta, muhalefet partilerinin Grup Başkanvekillerinden öneri geldi, 'bu temel kanunları geciktirmeyelim' diye. Borçlar Kanunu uzun süredir genel kurulun gündeminde beklemektedir. Aralık ayının başında, iktidar, muhalefet bir araya geldik. Önümüzdeki hafta ayın 11'inde bu üç temel kanunun görüşmelerine başlıyoruz. 10 günde bitireceğiz. Kısa sürede bu kanunlar Meclisten çıkacak ve yasalaşacak. Bu esnafımızın ve ticaret erbabımızın uzun süredir beklediği bir şey. Çünkü bu Meclis sizin Meclisiniz.''

-DEVLET BAKANI ÇAĞLAYAN-

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da konuşmasında yüzlerce bankanın battığı, birçok ülkenin iflas noktasına geldiği 2009 küresel krizinde Türkiye'nin önemli bir testten geçtiğini söyledi.

Bu dönemde Türkiye'nin, siyasi ve ekonomik istikrarıyla, işini bilen ve özel söktürün görüşlerini dikkate alan bir yapıyla küresel krizi teğet geçtiğini belirten Çağlayan, ''Türkiye 2009 yılındaki küresel krizi, 2010 yılındaki ekonomik başarılarıyla atlatan bir ülke olmuştur. 2009 küresel kriziyle sadece ihracatımız 29 milyar dolar azaldı. Bunun tek bir doları Türk ihracatçısının kabiliyetsizliği veya rekabet şansını kaybetmesinden kaynaklanmış değildir'' dedi.

Çağlayan, 2002 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının sadece 36 milyar dolar olduğunu, 2008 yılı itibarıyla ihracatını 132 milyar dolara çıkardığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Türkiye ihracatını dörde katlamıştır. Türkiye 2002'de yaptığı toplam ihracatını, 2010 yılında sadece otomotiv ile tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde yapmıştır. Bugün Türkiye böylesine küresel krizden başarıyla çıkmış ve 113.7 milyar dolar ihracatını gerçekleştirmiş bir ülkedir. Türkiye bunu, hükümetin, Türk özel sektörünün ve ihracat yapanların desteğiyle gerçekleştirmiştir. Hedefimiz 2023 yılında, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmak, milli gelirini 2 trilyon dolardan fazlaya çıkarmaktır. Bu, Türkiye'nin son derece önemli, uzun vadeli bir stratejik hedefidir. Becerir miyiz, başarır mıyız? Bunu bal gibi de başarırız.''

Hükümetin Konya'ya yaptığı yatırımları anlatan Çağlayan, hızlı trenin faaliyete geçmesiyle Konya ile Ankara arasının 1 saat 15 dakikaya ineceğine işaret etti ve ''Bu da daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla ihracat kabiliyeti getirecektir. Bunun yanında duble yollar ve KOP projesi çerçevesinde yapılan yatırımlar sayesinde, küresel krize rağmen Türkiye'nin bütçe açıkları yüzde 4.2'dir'' diye konuştu.

-TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Konya'nın, Türkiye'nin modern marka ve örnek kentlerden biri olduğunu söyledi.

İdarecileri, siyasetçileri, sivil toplum kuruluşları, iktidarı ve muhalefetiyle herkesin Konya'nın gelişimi için çaba sarf ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, herkesin birlik ve beraberlik içinde Konya için çalıştığını anlattı.

Herkesin gelişme için örnek alacağı şehirlerden birisinin Konya olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Denizli, Gaziantep, Manisa ve Kayseri gibi kentlerin de örnek alınmasını istedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ilk 9 ayda yüzde 8.9 büyüdüğünü vurgulayarak, ''Şunu gururla ifade ediyorum; bu büyümenin arkasında yüzde 4,5 ile özel sektörün yatırımlarındaki artış var. Türkiye, krizden çıkmış, kriz evresi devreyi geride bırakmış 16 ülke arasında 12. sırada yer alıyor. Biz arkamızdakine bakmıyoruz önümüzdekine bakıyoruz. '11. sıradaki ülke neden bizi geçti?' diyoruz'' dedi.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, işsizlerin meslek edinmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalarının bulunduğunu belirtti.

-TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de geçen yıl 884 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Konya'nın bu yıl 1 milyar doları geçeceğini söyledi.

Konya'nın en çok ihracat yapan 15. il olduğunu ifade eden Büyükekşi, ''Konya son derece büyük bir potansiyele sahip. Buradan 168 ülkeye ihracat yapılıyor. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine önemli oranda ihracat gerçekleştiriliyor'' dedi.

Büyükekşi, Türkiye olarak Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini de söyledi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından vergi rekortmeni firmalara ödülleri verildi.

-ATİLLA KART'TAN ELEŞTİRİ-

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ödül töreninin sona ermesi, Şahin ve Çağlayan'ın salondan ayrılmasının ardından söz aldı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı eleştiren Kart, ''Sayın Bakanın hamaset kokan, icraatın içinden içeriğinde olan, günün anlam ve önemiyle örtüşmeyen konuşması üzerine bir açıklama yapma gereği duydum'' dedi.

Konya'nın kamu yatırımlarında 26-30. sırada olduğunu, muazzam potansiyeli ve nüfus yapısı göz önüne alındığında Konya'nın hak etmediği bir tablo ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Kart, şöyle konuştu:

''Konyalı kamu yatırımlarından hak ettiği desteği alamadığı halde kendi öz kaynakları ile bugün Türkiye'de çok önemli bir yere gelmiştir. Böylesine nezih bir ortamda, Konyalının dayanışma içine girdiği bir toplantıda hamaset yapmaya gerek yoktur. Burada Sayın Meclis Başkanımızın konuşmalarını, makamına duyduğum saygıdan ayrıca değerlendireceğim. Burada bir polemik yaratma düşüncesi içinde değilim. Sayın Bakanının hamaset kokan açıklamasına karşı sessiz kalmam düşünülmezdi.''

AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü de bu güzel akşamın böyle sonuçlandırılmasının çok doğru olmadığını söyledi.

Eleştirilerin daha sonra yapılabileceğini ifade eden Güçlü, ''Konya'daki gelişmeler konusunda katkılarımızı hiç dile getiren olmadı. 'Dile getirilmedi' diye eleştirsek doğru olur mu? Biz bu şehrin çocuklarıyız, çalışıyoruz. Dolayısıyla bu tutumun doğru olmadığı kanaatindeyim'' dedi.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber