Çalışma Bakanı: 2011'de 400 bin kişiyi eğitim programına dahil edeceğiz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Ocak 2011 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

100 işsizden 60'ı kalifiye değil, 2011 yılında mesleki eğitim için seferber olacağız

BAYRAM KAYA İSTANBUL -

Ekonomik krize rağmen geçen yıl 950 bin kişi istihdam edildi. İşsizliği azaltmaya yönelik kararlı adımlar attıklarını belirten Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, "İŞKUR'un imkânlarını gözden geçirdik. 2011'de 400 bin kişiyi eğitim programına dahil edeceğiz." dedi.

Çalışma Bakanlığı, istihdamı artırmaya yönelik projeleri tek tek uygulamaya koyuyor. Özellikle kalifiye eleman yetiştirmeye yönelik mesleki eğitim kursları açacaklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de iş arayanların yüzde 60'ının herhangi bir meslekî uzmanlığa sahip olmadığına dikkat çekti. Bakan, bunun için İŞKUR'un imkânlarını gözden geçirdiğini ve 2011 yılında toplam 400 bin kişiyi eğitim programına dahil edeceğini belirtti. İstanbul'da düzenlenen 18. Olağan Genel Kurul'a katılan Bakan Ömer Dinçer, programın açılış konuşmasında, çalışma hayatının istihdam, işsizlik ve kayıt dışı gibi alanlarda sorunları olduğunu söyledi.

Dünyada yaşanan kriz ortamına rağmen 2010'da Türkiye'de 950 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. Bakan Dinçer, aksi halde daha farklı tedbirler alınması gerektiğine işaret etti. Bakan Dinçer, Türkiye'de çalışma hayatının mutlaka esnek hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "İşverenlerin, işçilerin ve işçi sendikalarının fedakârlık yapması, kamunun bazı fedakârlıklara katlanması gerekebilir. Hep birlikte bunları göğüslemek durumundayız.'' diye konuştu. Dünyada her dört çalışana karşılık bir kişi emekli oluyor. Türkiye'de ise 1,8 kişi çalışıyor, bir kişi emekli oluyor. Dört kişinin çalıştığı bir kişinin de emekli olduğu bir oranı kabul edilebilir bulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e göre Türkiye'de ise 7 kişi çalışıp bir kişi emekli olmalı. Dinçer, "Hiçbir sosyal güvenlik sisteminin bunu kaldırma ihtimali yok. Toplumun bütün kesimlerini sosyal güvenlik sistemi şemsiyesi altına alamayacak olursak, uzun vadede bu ülkenin geleceğini kurma şansımız da zayıflayacak.'' dedi. Türkiye'de en önemli sorunların başında kayıt dışılığın geldiğinin altını çizen Bakan, bir puanlık kayıt dışılığın ülkeye maliyetinin 820 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi. Bakan, ayrıca iş kazalarının ülkeye maliyetinin ise 4 milyar TL'ye tekabül ettiğini açıkladı.

meral: TÜRKİYE 8 YILDA BÜYÜK MESAFE KAT ETTİ

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de Türkiye'nin son sekiz yılda çok ciddi mesafeler kaydettiğini aktardı. Başkan Meral, bunun temel sebebinin de siyasi istikrardan kaynaklandığına dikkat çekti. Meral, ayrıca bazı çevrelerin seçim barajını 'yüzde 10'un altına düşürelim' teklifine de tepki göstererek, "Bu adım siyasi istikrarı baltalayacaktır." dedi.

İŞHAD'da nöbet değişimi

İş Hayatı Dayanışma Derneği'nin (İŞHAD) 18. Genel Kurulu'nda yeni başkan da belirlendi. 3 dönemdir derneğin başkanlığını yürüten inşaat sektörünün önemli isimlerinden Recep Ekşi, görevini bilişim sektörünün yakından tanıdığı Halil İbrahim Demirel'e bıraktı. Ancak Ekşi, TUSKON başkan yardımcılığı görevini devam ettirecek. Daha önceki başkan ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan yeni başkan Demirel, "Türkiye puslu havadan kurtulmuş, açık denizlere yol almaktadır. Bu anlamda biz de İŞHAD olarak üzerimize düşen görevi almaya devam edeceğiz." dedi. Türkiye'nin son 10 yılda hem diplomasi hem de ekonomide ciddi ivme yakaladığını aktaran Demirel, bu yolda aşağıya düşmeden çok daha ileri seviyelere emin adımlarla yürümek için gerekli tüm desteğe hazır olduklarını söyledi.

Başkanlığı kendisine layık görenleri mahcup etmeyeceğini belirten Demirel, temsil ettiği görevi en iyi şekilde yapmak için gerekli tüm gayreti göstereceğini dile getirdi. Genel kurulda ayrıca en çok istihdam artışı gerçekleştiren dernek üyelerinden Elvan Gıda Genel Müdür Hidayet Kadiroğlu ve A-101 Mağazacılık AŞ adına Hasan Sayın'a plaketleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer tarafından verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber