Hekimin girdiği eve devletin sosyal imkanları da girecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2011 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı evde sağlık hizmetleri kapsamında 11 bin 269 sabit hastaya ulaştı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, ?2011 sonu itibariyle 100 bin kişiye ulaşmış olacağız.? dedi. Evde sağlık hizmeti alan hastaların barınma ve ısınma gibi sorunlarına da duyarsız kalınmayacağını aktaran Koç, ?Bizim hekimimizin girdiği yere artık güneş de girmiş olacak; devletin sosyal destek imkanlarının tümü girmiş olacak.? diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada 81 ilde evde sağlık hizmeti birimi kurulduğunu belirtti. Bu illerde 444 38 33 nolu telefon ile evde sağlık hizmetine erişimin sağlandığını kaydeden Koç, şöyle devam etti: ?Vatandaş bu numarayı aradığında karşısına evde bakım birimi koordinasyon merkezi çıkıyor. Görevliler, hasta ile ilgili kayıtları alıyor en yakın evde bakım birimine hastayı yönlendiriyor. Oradaki ekipler hastanın ayağına gidiyorlar ve hasta ile ilgili programı başlatıyorlar.?

Toplam, 445 birimde bu hizmetin verildiğini kaydeden Koç, ?Bunun yanı sıra 4 tane ağız- diş sağlığı merkezinde evde diş sağlığı ile ilgili uygulama başlattık. Bunu yaygınlaştırmaya hedefliyoruz.? diye konuştu.

Evde sağlık hizmetlerinde hedef nüfusun yatağa bağımlı hastalar olduğunun altını çizen Koç, şunları söyledi: ?Kişi kendi imkanları ile zaruri ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorsa, bir başkasına muhtaç ise işte esas hedef nüfus bunlar. Bin kişiden birinin yatağa bağımlı olduğunu düşünüyoruz. Bu da en az 73 bin kişidir. Bu 140 bin kişi de olabilir.?

Bazı hastalıkların da proje içine alındığını dile getiren Koç; bunları KOAH'lı hastalar, tedavisi mümkün olmayan, ağrıları şiddetli kanser hastaları, ileri dönem kas hastaları, yeni doğan sarılığı ve spastik çocuklar olarak sıraladı.

Kendi işini yapabilen ve yürüyerek hastaneye gidebilen hastaların evde sağlık hizmeti kapsamına alınmadığının altını çizen Koç, ?Mesela, ben yürüyen bir insanım ama geçici bir rahatsızlığım oldu, fıtık ameliyatı oldum, ?pansumana eve gelecekler' veya üst solunum enfeksiyonu oldum, iğnem var ?eve gelip iğne yapacaklar' gibi bir sağlık hizmeti kurgulamıyoruz.? uyarısında bulundu.

YATALAK HASTALARA, EVİNDE VERİLEBİLECEK MAKSİMUM SAĞLIK HİZMETİ

Koç, yatağa bağımlı hastalara, tüm sağlık hizmetleri ile ilgili evde verilebileceklerin maksimumunu vermeye çalıştıklarını belirtti. Koç, şöyle devam etti: ?Kişi yatağa bağımlı ise kanını yatağında alacağız, gerekiyorsa EKG'sini hasta yatağında çekeceğiz, sağlık raporunu hastayı yatağında muayene ederek vereceğiz, hastaneye gelmesi gereken hastayı yatağından alıp hastaneye götüreceğiz, sonra tekrar yatağına getireceğiz. Kendisine yatak gerekiyorsa yatağını, karyola gerekiyorsa karyolasını alacağız. Başka bir tıbbi cihaz gerekiyorsa tıbbi cihazını alacağız. Yani kendisinin sağlık ile ilgili neye gereksinimi varsa ona spesifik bunları yapacağız. Ama kişi yürüyebiliyorsa, kendi imkanları ile sağlık tesisine gelebiliyorsa, bu kişilere bu proje kapsamında evinde verebileceğimiz bir sağlık hizmeti yok.?

Koç, evde sağlık hizmetleri kapsamında hasta yakınlarının da eğitileceğini dile getirdi.

11 BİN SABİT HASTA VAR, AMAÇ 2011 SONUNDA 100 BİN KİŞİYE ULAŞMAK

Evde sağlık hizmetlerinde sabit hastalar olduğunu aktaran Koç, ?Yani yatağa bağımlı hasta ömrünün sonuna kadar bizim hastamızdır. Biz zaten bütün hesaplarımızı sabit hasta üzerinden hesap ediyoruz. Yani 100 bin hedefi bu. Ama bu hedefe ulaşırken belki 200 bin hasta bakmışsınızdır. Ara ara bakılıp çıkmış hastalar vardır. Siz geçici bir süre ile hastaya bakmış olabilirsiniz, bir iki aylık bir yatağa bağımlılığı olmuştur ondan sonra siz sistemden çıkarırsınız? 1 Ocak itibariyle, belki 20 bin hastaya ulaştık ama sabit 11 bin 269 hastamız var.? dedi.

Koç, sistemin ilk 5 -6 aylık süresinin alt yapı çalışmalarına ayrıldığına dikkat çekti. Bu sürecin tamamlandığını dile getiren Koç, 2011 yılının ilk 6 ayında 50 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Koç, ?Ondan sonra 2011 sonu itibariyle 100 bin kişiye ulaşmış olacağız. Bu daha erken de olabilir.? ifadesini kullandı.

HASTALARIN BARINMA, YİYECEK, ISINMA GİBİ SORUNLARINA DA DUYARSIZ KALINMAYACAK

Evde sağlık hizmetleri kapsamındaki hastaların, barınma, giyecek, yiyecek, ısınma gibi sorunları olabildiğine yada devletin onlara sağladığı haklardan haberdar olmayabildiğine işaret eden Koç, bu konuda bir farkındalık yaratmak istediklerini aktardı. Koç, şunları dile getirdi: ?Bunlarla ilgili farkındalık eğitimleri, bunlarla ilgili diğer kurumlarla iş birliği yapmak? Kaymakamlıkla, sosyal hizmetlerle, vakıflarla, sivil toplum öğrütleri ile? Evde bakım koordinasyon merkezinin bu işleri organize etmesini hedefliyoruz.?

Güneş girmeyen eve hekim girer sözünü hatırlatan Koç, şöyle devam etti: ?Bizim hekimin girdiği yere artık güneş de girmiş olacak. Devletin sosyal destek imkanlarının tümü girmiş olacak. Sağlık ile ilgili tüm ihtiyaçları karşılanmış olacak. Böylece kişinin evinde güneş doğmuş olacak. Siz onun adına bu işleri takip edeceksiniz, böyle de bir misyon üstlenmiş oluyoruz.?

Koç, evde sağlık hizmetleri kapsamında bir çok ilde de bunun yavaş yavaş hayata geçirildiğini aktardı.

Koç, havalı yatak, hasta karyolası, mekanik vantilatör cihazı gibi 675 tane demirbaşın da evde sağlık hizmetleri kapsamda belli hastalara tahsis edildiği bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber