Vekil transfer eden partiye yardım yok

Haber Giriş : 26 Mart 2005 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti ve CHP, devlet kesesinden vekil transferine karşı düğmeye bastı. En az 3 vekil alan partiye Hazine yardımı yapılmasına son veren kanun teklifi gündemde.

Yürürlükteki uygulamaya göre, Meclis dışındaki bir parti, 10 milletvekili transfer ederse, Genç Parti'ye yapılan 11 trilyon 165 milyar liralık en düşük Hazine yardımını almaya hak kazanıyor. Transfer sayısı 3 vekilde kalırsa, Hazine yardımı, bu rakamın dörtte biri olan 2.8 trilyona düşüyor. Antalya CHP Milletvekili Osman Özcan'ın 2 yıl önce verdiği teklif, bu iki uygulamanın kaldırılmasını öngörüyor.

SHP VE ANAP HAREKETLENDİ

AK Parti ve CHP, bu düzenlemenin gelecek hafta kanunlaşması için uzlaşmaya vardı. Şok gelişme, transfer hazırlığı yapanları da hareketlendirdi. Murat Karayalçın'ın, CHP'li muhaliflerle önceki gece telefonla yaptığı görüşmede, ilk etapta 5 milletvekilinin istifa ederek SHP'ye katılması kararlaştırıldı. Erkan Mumcu'nun ise, ANAP Genel Başkanlığı'na seçilmesine endekslediği istifaları da öne aldırdığı öğrenildi.

* * *

Türk siyasetinde uzun süredir tartışılan, milletvekili transferi ile siyasi partilerin Hazine yardımı almaları tarihe karışıyor. AK Parti ve CHP, transfer yoluyla Hazine yardımı verilmesini düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddesinin kaldırılması konusunda uzlaşmaya vardı. Türk siyasetinde, milletvekili transferleri dolayısıyla yaşanması beklenen sürpriz gelişmelere karşı AK Parti ve CHP tarihi bir uzlaşmaya imza atıyor. Her iki parti de, kendilerinden ayrılan milletvekillerinin başka partilerde alternatif olmaları ihtimaline karşı harekete geçerken, yeni bir transfer pazarının önüne geçilmesi için düğmeye bastılar. Erkan Mumcu ve üç milletvekilinin transferi ile Hazine yardımına hak kazanan ANAP ile CHP'li muhaliflerin geçmeyi plânladıkları SHP'nin transfer plânlarını düşürmek isteyen iktidar ve muhalefet partisi, devletten Hazine yardımı alınmasını düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddesini kaldırmak konusunda anlaşmaya vardı.

22 TRİLYONLUK UZLAŞMA

Siyasi Partiler Kanunu'nun, 31.10.1990 tarihli geçici 16. maddesine göre, TBMM'de 10 ve daha fazla milletvekili ile temsil edilen ve Hazine'den yardım almamış siyasi partilere, teşkilâtlanmalarını tamamladıkları taktirde en az yardım alan siyasi partinin aldığı yardım kadar para verilmesi öngörülüyor. Böylece TBMM'de transfer yoluyla 10 milletvekiline ulaşacak parti, halen devletten en az yardımı alan Genç Parti'ye verilen 11 trilyon 165 milyar liraya kavuşacak.

Yine aynı maddeye göre en az 3 milletvekili transfer eden parti, 11 trilyon 165 milyar liranın dörtte biri kadar, yani 2 trilyon 791 milyar liralık yardıma hak kazanacak. ANAP ve SHP'nin, 10'ar milletvekili transferi halinde almaya hak kazanacakları 11 trilyon 165'er milyar liralık yardımın önüne geçmek isteyen iki parti yöneticileri, CHP Antalya Milletvekili Osman Özcan ve 8 milletvekili arkadaşının verdiği kanun teklifini önümüzdeki Çarşamba günü çıkarmayı plânladılar. Siyasi Partiler Kanunu'nun geçici 16. maddesinin kaldırılmasını kapsayan teklif, 8 Nisan 2003 tarihte verilmiş, TBMM gündemine ise 8 Haziran 2004 tarihinde alınmıştı.

ANAP-SHP HAREKETLENDİ

AK Parti ve CHP'nin, TBMM Genel Kurulu'nun önceki günkü toplantısında böyle bir düzenlemeye gittikleri haberi üzerine kulisler hareketlendi. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile CHP'li muhalif milletvekilleri arasıdaki telefon görüşmeleri önceki akşama kadar sürdü. Kanun teklifinin gündeme alınması halinde 5 milletvekilinin TBMM Genel Kurulu devam ederken, TBMM TV canlı yayını sırasında CHP'den istifa etmeleri kararlaştırıldı. ANAP kanadında ise yeni milletvekili transferlerini, Erkan Mumcu'nun Genel Başkanlığı sonrasına bırakma kararı değiştirildi. Halen 4 milletvekiline sahip olduğu için 2 trilyon 791 milyar liralık yardıma hak kazanan ANAP'ın, sayıyı 10'a çıkarmak için kulis çalışmalarını artırdığı öğrenildi.

KANUN ERTELENDİ

TBMM'nin önceki akşamki Genel Kurul toplantısında ele alınması plânlanan Siyasi Partiler Kanunu'ndaki değişiklik kanun tasarısı, AK Parti ve CHP'li yöneticiler arasındaki görüşmeler sonrasında önümüzdeki haftaya ertelendi. Hükümet ve muhalefetin teklifi erteleme kararı, önceki akşam yaşanması beklenen sürpriz transferlerin de askıya alınmasına sebep oldu. Hem ANAP, hem de SHP'ye geçmeyi plânlayan milletvekillerinin transferlerinin önümüzdeki hafta başında gerçekleşmesi kararına varıldı. TBMM'de Pazartesi günü CHP'den 5 muhalif milletvekilinin istifa etmesi beklenirken ANAP'ın da, bazı bağımsız milletvekillerinin transferini Salı günü gerçekleştirebileceği ifade edildi


haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber