Bakanlıktan sigara bıraktırma ilacı açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2011 14:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı, sigara bıraktırma ilacı Champix'in ?intihara sürüklediği? iddiaları üzerine inceleme yürüten bilim kurulunun, bakanlığa bağlı 20 merkezde bu ilacı kullanan 2 bine yakın hastada sigara bırakma oranının yüzde 72 olduğunu, intihar ya da intiharla bağlantılı bir olay gözlenmediğini belirlediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, bakanlıkça oluşturulan bilim kurulunun, ABD'de Chantix, Türkiye'de Champix adıyla satılan sigara bıraktırma ilacının ?intihar eğilimine yol açtığı? iddiaları üzerine inceleme başlattığını duyurmuştu. Bakanlıktan bugün yapılan yazılı açıklamada, bilim kurulunun yaptığı inceleme sonucunda şu kararları aldığı bildirildi:

?Champix, uluslararası tedavi kılavuzları tarafından sigara bırakma tedavisinde ilk basamak tedavide önerilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Champix'i, sigara ile savaş stratejisinde etkin tedavi olarak önermektedir. ABD ve İngiltere'de de birinci basamak tedavide kullanılmaktadır.

Yetişkinlerde sigara bırakmaya yönelik önemli bir tedavi seçeneği sunan ve sigara bıraktırmak için özel olarak geliştirilen Champix, 2006 yılından beri ABD de ve dünyanın 80'den fazla ülkesinde 12 milyonu aşkın hastaya reçete edilmiş halen resmi tıp otoritelerince tütün bağımlılığı tedavisinde en etkin yöntemlerden biri olarak kabul edilip uygulanmaktadır. Ankara'da yapılan çalışmada, Sağlık Bakanlığına bağlı 20 sigara bırakma merkezinde Champix kullanan 2 bine yakın hastada sigara bırakma başarı oranı yüzde 72 olarak tespit edilmiş, intihar ya da intiharla bağlantılı bir olay gözlenmemiştir.?

Açıklamada, tedavi ile olsun ya da olmasın sigara bırakma sürecinde bağımlılık nedeniyle yan etkiler görüldüğünün altı çizilerek, ?nikotin eksikliğinden kaynaklanan yoksunluk semptomları ve altta yatan psikiyatrik rahatsızlıkların şiddetlenmesiyle oluşan depresif duygu durumu, vareniklin ve bupropin ile sigara bırakmada spesifik olarak ilaçların etkisine bağlı değil, sigara bırakma sürecinin kendisine bağlı olabilir? ifadesine yer verildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber