CHP Parti Meclisi üyesi Prof. B.Toprak: AKP, zenginliği arttırdı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 25 Ocak 2011 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaptığı araştırmalarla sık sık gündeme gelen siyaset bilimci, CHP Parti Meclisi üyesi Prof. Binnaz Toprak, ?Krize rağmen ekonomi büyüdü ve hükümet bu süreci kötü götürmedi? dedi.

haberturk.com'a açıklamalarda bulunan Prof. Toprak, ?AK Parti'nin hangi dinamiklerle 8 yıldır tek başına iktidarda bulunduğu? sorusuna şöyle cevap verdi: ?Buradaki en büyük faktör ekonomidir. 2002'de devraldıklarında, daha önceki birçok hükümetin yaptığı gibi popülist politikalara girişip, parayı har vurup harman savurup ekonomiyi rezil bir hale getirmediler. Anadolu sermayesi, bu dönemde çok güçlendi. Türkiye ekonomisi daha önce 3-5 büyük holdingle gidiyordu, onlara şimdi birçok holding katıldı. Kişi başına düşen gelirin artması ve zenginliğin artması, bir gerçektir. Çünkü Türk halkının en büyük problemleri her seferinde ve bütün araştırmalarda ekonomi kökenli çıkıyor. Krize rağmen ekonomi büyüdü ve hükümet kötü götürmedi.?

Kürt meselesi konusunda da görüşlerini açıklayan Prof. Toprak, şunları söyledi: ?Yeni dönemde CHP'nin Kürt politikası ne kadar şekillendi bunu bilmiyorum ama uğraşıldığını biliyorum ve mutlaka seçim beyannamesinde yer alacağına inanıyorum. Her şeyden önce CHP'nin pozisyonu, ?bu iş ancak savaşla çözülür' noktasında değil.
Bu işin mutlaka diyalogla çözülmesinden yana bir tavır var. Bunlar kimlik meselesinden çok temel hak ve özgürlük meselesidir. İnsanların ana dilinde okuma-yazma öğrenmeleri son derece önemli bir hak. Birtakım şeylere de ortalığı germeden ve yavaş yavaş başlamak lazım. Sadece konuşmakla olmaz, ana dilimizde şiirler okumak, kitaplar okumak gerekir. Kültür böyle oluşur. Dolayısıyla Kürtler'in de hakkıdır kendi dillerindeki edebiyatı öğrenmek, üretmek. Zaten dil kursları serbest. Bu neden eğitim sisteminin içine girmesin? İsteyen seçmeli ders olarak Kürtçe'yi pekala alabilir. Liselerde Kürt Dili, Kürt Edebiyatı dersleri eklenebilir. Üniversitelerde Kürt Enstitüleri artırılabilir. Yani birtakım adımlarla bu meselenin zaman içinde çözülebileceğine inanıyorum. Ne olur Allah aşkına; Cumhuriyet Caddesi yazıyor, altına da Kürtçe yazsa... Kıyamet mi kopar? Bunu ?bölünüyoruz', ?Sevr hortluyor' diye görmek yanlış. Asıl bu konularda adım atılmazsa Türkiye o zaman parçalanır.?

Özerklik konusuna da değinen Prof. Toprak, ?Oradan demokrasi çıkacağı kanaatinde değilim. Tamamen halk popülüzmine dayalı? dedi.

MUHALEFET EKSİKLİĞİ VAR

Binnaz Toprak, ?Türkiye'de muhalefet eksikliği var. Muhalefet bugüne kadar demokrat bir söylem tutturamadı. Baykal dönemi CHP'si de dahildir buna? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber