Ak Parti Hükümetinin Yasama Yılı Bilançosu

Hem Acil Eylem Planında hem de 58 ve 59'uncu hükümet pogramında, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirileceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Devlet Memurları Kanunu Reform Taslağında hayata geçirilmeye çalışılan ana prensipte bu ilke etrafında odaklanmıştır. Ama, AK Parti hükümeti TBMM'den geçirilen yasalarda bu ilkeye pek fazla riayet etmemiştir. Bugüne değin; Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İŞ-KUR, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur olmak üzere 8 adet kuruma, çeşitli teşkilat kanunlarına konulan hükümler ile kurumsal ödeme kalemleri konulmuştur. Bu düzenlemelerden yararlanan bir kısım personele ödenen miktarlar aylık yarım milyara yaklaşmıştır. Devamı için tıklayın

Haber Giriş : 01 Ağustos 2003 00:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ak Parti Hükümetinin Yasama Yılı Bilançosu

Hem Acil Eylem Planında hem de 58 ve 59'uncu hükümet pogramında, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirileceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Devlet Memurları Kanunu Reform Taslağında hayata geçirilmeye çalışılan ana prensipte bu ilke etrafında odaklanmıştır. Ama, AK Parti hükümeti TBMM'den geçirilen yasalarda bu ilkeye pek fazla riayet etmemiştir. Bugüne değin; Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İŞ-KUR, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur olmak üzere 8 adet kuruma, çeşitli teşkilat kanunlarına konulan hükümler ile kurumsal ödeme kalemleri konulmuştur. Bu düzenlemelerden yararlanan bir kısım personele ödenen miktarlar aylık yarım milyara yaklaşmıştır.

Bu düzenlemeler, memurlar arasında rahatsızlığa neden olduğu gibi isminin üzerinde "Adalet" yazan Ak Partinin, eski hükümetler döneminde geçerli olan "gücü olan ödeneğini koparır" anlayışının devamını sağlaması nedeniyle, güvenirliliğini zedelemiştir. Memurlar.NET olarak, isminde "Adalet" sözcüğü yer alan Ak Partinin, taşıdığı isme layık projelere ve düzenlemelere imza atması en büyük temennimizdir. Bu tür projeler Mevzuat Bilgi Sisteminin halka açılmasında olduğu gibi sitemizce de desteklenecektir. Ancak, geçmiş dönemlerden devşirilen anlayışların devamı halinde Memurlar.NET olarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi ve hiçbir yanlış projeyi desteklemeyeceğimizi/görmezden gelmeyeceğimizi bir kez daha açıklıkla belirtiyoruz. Bu bağlamda, sitemizce, bu yasama yılında TBMM'den geçirilen kurumsal ödeme kalemlerine ilişkin düzenlemeler biraraya getirilmiştir.

1- SAĞLIK BAKANLIĞI

4833 sayılı 2003 Mali Yılı Bütçe Kanununun 41 inci maddesinde, Sağlık Bakanlığı personeline verilecek döner sermayelerle ilgili hükümler;

r) 4.1.1961 tarihli ve 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları 1.4.2003 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanır:
Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden; o birimde görevli personele ek ödeme yapılabilir. Bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, tabip ve diş tabiplerinde bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının % 100'ünü, diğer personelde ise % 80'ini geçemez.
Ancak uygulanacak oranlar;
1) Vardiyalı çalışma sistemi uygulanan hastanelerde normal günlük çalışma saatleri dışında ikinci vardiyada yürütülen hizmetler kapsamında fiilen çalışılan günler için % 30'una,
2) Yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil serviste çalışan sağlık personeline (tabipler hariç, anestezi uzmanı ve asistanları dahil) % 50'sine,
3) Serbest çalışmayan hastane başhekimlerine % 200'üne,
Kadar fazlasıyla tespit edilebilir. Bu şekilde yapılacak ek ödemelerin oran, usul ve esasları Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenir.
Sağlık Bakanlığı talep ve hizmet özelliklerini dikkate alarak eğitim hastaneleri ve en az 100 yatağa sahip hastanelerde şef, şef yardımcısı ve uzmanlar tarafından acil vakalar hariç, saat 16.00'dan sonra olmak üzere mesai saatleri dışında özel sağlık hizmetleri verebilir.Bu hizmetlerden elde edilen ücretler döner sermayeye gelir kaydedilir. Bu şekilde döner sermayeye kaydedilen gelirlerden bu hizmetlerde görev alacak personele yapılacak ek ödemelerin oranı, usul ve esasları ile hizmet ücret tarifesi Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenir. Ancak, özel sağlık hizmetlerine iştirak eden personele bir ayda yapılacak ek ödeme tutarı, bu personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının serbest çalışan tabiplere % 100'ünü, serbest çalışmayan tabiplere % 300'ünü, bunlar dışında kalan sağlık personeli ve diğer personele ise % 20'sini geçemez.
s) Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun sağlanması amacıyla, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca pilot olarak belirlenecek azami on sağlık kurumunda 4.1.1961 tarihli ve 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları 1.4.2003 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanır:
Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden o birimde görevli personele mesai içi veya dışı ayırımı yapılmaksızın ek ödeme yapılabilir. Ek ödemenin oranı ile usul ve esasları, personelin unvanı, görevi, çalışma şartları, hizmete katkısı, performansı, serbest çalışıp çalışmaması ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler, özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenir.
Bu kapsamda elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının tabip ve diş tabiplerinden serbest çalışanlar için % 200'ünü, serbest çalışmayanlar için % 500'ünü, diğer personel için % 100'ünü geçemez.
ş) 1.4.2003 tarihinden geçerli olmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmeleri; sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşvik edilmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi imkanlarıyla karşılayamadıkları ihtiyaçlarının giderilmesi, eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi ve Bakanlık merkez teşkilatında görev yapan 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanuna tabi personele ek ödemede bulunulması amacıyla Bakanlıkça yapılacak giderlere iştirak etmek için aylık gayri safi hasılattan tahsil edilen tutarın % 1'ini Sağlık Bakanlığı Merkez Döner Sermaye Saymanlığı hesabına aktarırlar. Bu hesapta toplanacak tutarların dağılım ve sarfına ilişkin kriterler ile personele yapılacak ek ödemelerin oran, usul ve esasları Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenir.


2- KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 32 nci maddesinde yer alan hüküm;

Bakanlıkta, Kültür ve Turizm Uzmanı ile Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı kadrolarında fiilen çalışan personele ayrıca, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil), aşağıda belirtilen oranlarını geçmemek koşuluyla, Kültür ve Turizm Bakanının belirleyeceği usul, esas ve miktarlar üzerinden her ay ek ödemede bulunulur. Bu ödemeden damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.

Unvanı Derecesi Ek Ödeme Oranı
Kültür ve Turizm Uzmanı 1 % 90
Kültür ve Turizm Uzmanı 2 % 85
Kültür ve Turizm Uzmanı 3 % 80
Kültür ve Turizm Uzmanı 4 % 75
Kültür ve Turizm Uzmanı 5 % 70
Kültür ve Turizm Uzmanı 6 % 65
Kültür ve Turizm Uzmanı 7 % 60
Kültür ve Turizm Uzman Yrd. - % 50

Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır.

3-ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI

4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununun 35 inci maddesinde yer alan hüküm;

Bakanlıkta, Çevre ve Orman Uzmanı ile Çevre ve Orman Uzman Yardımcısı kadrolarında fiilen çalışan personele ayrıca, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil), aşağıda belirtilen oranlarını geçmemek koşuluyla, Çevre ve Orman Bakanının belirleyeceği usul, esas ve miktarlar üzerinden her ay ek ödemede bulunulur. Bu ödemeden damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesinti yapılamaz.
Unvanı Derecesi Ek Ödeme Oranı
Çevre ve Orman Uzmanı 1 % 90
Çevre ve Orman Uzmanı 2 % 85
Çevre ve Orman Uzmanı 3 % 80
Çevre ve Orman Uzmanı 4 % 75
Çevre ve Orman Uzmanı 5 % 70
Çevre ve Orman Uzmanı 6 % 65
Çevre ve Orman Uzmanı 7 % 60
Çevre ve Orman Uzman Yrd. - % 50
Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır.

4-SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 36 ncı maddesinde yer alan hüküm;

"MADDE 36 - 4077 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 29. - Tüketici Konseyi, tüketici sorunları hakem heyetleri ve Reklam Kurulunun kuruluş ve çalışmalarına ilişkin masraflar, tüketici dernekleri ve bunların üst kuruluşlarına yapılacak maddi yardımlar, Bakanlığın tüketicinin korunması amacına yönelik masrafları, sair harcamalar ve usul ve esasları Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca tespit edilecek miktarlarda personele yapılacak ek ödemede;
a) Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten,
b) Yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde, artan kısmın binde biri nispetinde yapılacak ödemelerden karşılanır..."

5-MALİYE BAKANLIĞI

4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Kanunun 4842 sayılı Kanunun 36/9 maddesi ile değişik ek 13 üncü maddesinde yer alan hüküm;

4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Kanunun ek 13 üncü maddesinin (4) numaralı fıkrasının (a) bendinin birinci alt bendinde yer alan "(sözleşmeli personel ile bağlı kuruluşların personeli dahil)" ibaresi "(sözleşmeli personel ile bağlı kuruluşların personeli dahil, bağlı kuruluşların kadro karşılığı sözleşmeli personeli hariç)", aynı fıkranın (b) ve (c) bentlerinde yer alan " 70" ibareleri "100", aynı fıkranın (b) bendinde yer alan "Gelirler Genel Müdürlüğü" ibaresi ile (c) bendinde yer alan "Vergi incelemesine yetkili personel ile Gelirler Genel Müdürlüğü" ibaresi "Maliye Bakanlığı", yine aynı fıkranın (b) bendinde yer alan "bir katını" ibaresi "üç katını",
Şeklinde değiştirilmiştir.

6-SOSYAL SİGORTALAR KURUMU (Henüz Cumhurbaşkanınca onaylanmamıştır)

4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun 17 nci maddesinde yer alan hükümler;

Yönetim giderlerinden karşılanmak üzere her yıl Kurumun memur statüsündeki kadrolu personeline asgari ücretten az olmamak üzere kendi aylıkları (gösterge, ek gösterge dahil) tutarında, iki ikramiye verilir.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre alınan ilaç, protez, araç ve gereç katkı paylarından, muayene ücreti ve tedavi gelirleri ile mesai saatleri dışındaki muayene ücretlerinden oluşan işletme gelirlerinden, Kuruma bağlı ya da sahibi veya ortağı bulunduğu her türlü müessese ve işletmelerden elde edilen kâr paylarından ve ilaç faturalarının ödenmesinden sağlanan iskonto gelirlerinden oluşan toplam gelirlerden %10'u idarî ve sağlık tesislerinin acil ihtiyacı olan mal ve hizmet alımları ile bakım ve onarımlarına, geriye kalan % 90'ı da Kurumda fiilen çalışan Kurumun kadrolu personeli ve sözleşmeliler ile kadrosu başka kamu kuruluşlarında olup, Kurumda fiilen çalışan uzman tabip, tabip, eczacı, anestezi ve röntgen teknisyenleri ve Bakanlık merkez teşkilâtında sadece Bakan onayı ile görevlendirilen kadrolu kurum personeline en yüksek Devlet memuru (ek gösterge dahil) brüt aylığının %175'ini geçmemek üzere ek ödeme yapılır. Yapılacak ek ödemelerden damga vergisi hariç, herhangi bir vergi kesintisi yapılmaz. Ancak, sözleşmeli olarak çalışan sağlık personeli ile sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda çalışan personele yapılacak ek ödeme tutarı, bu sınırın dört katını geçemez. Görev yapılan birim ve iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, personelin sınıfı, kadro unvanı, derecesi ve atanma biçimi, serbest çalışıp çalışmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak ek ödeme tutarları ile ödemeye ilişkin diğer usul ve esaslar Kurum Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Serbest çalışan sağlık personeline ödenecek ek ödeme oranı % 175'i geçemez.

7-TÜRKİYE İŞ KURUMU

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 15 inci maddesinde yer alan hükümler;

Kurumda fiilen çalışan personele, her yıl asgari ücretten az olmamak kaydıyla kendi aylıkları tutarında (ek gösterge dahil) iki ikramiye verilir. İkramiyenin tarihlerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.

4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinin son fıkrası uyarınca Kuruma aktarılan idarî para cezaları hariç olmak üzere Kurum gelirlerinden, Kurumda fiilen çalışan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında görevlendirilenler dahil kadrolu personele görev unvanı, çalışma verimi ve hizmetlerin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler göz önünde bulundurularak Yönetim Kurulunca uygun görülen ve Bakanlıkça onaylanan oran ve miktarda ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 150'sini geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz. Ek ödemeye ilişkin usul ve esaslar çıkarılacak bir yönetmelikle tespit edilir.

8- BAĞKUR (Henüz Cumhurbaşkanınca onaylanmamıştır)

Esnaf Ve Sanatkârlar Ve Diğer Bağimsiz Çalişanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun Ve Tarimda Kendi Adina Ve Hesabina Çalişanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazi Maddelerinin Değiştirilmesi, Yürürlükten Kaldirilmasi Ve Bu Kanunlara Geçici Maddeler Eklenmesi Hakkinda Kanun Tasarısı

Personel Statüsü
Madde 7: Yönetim giderlerinden karşılanmak üzere her yıl Kurum merkez ve taşra teşkilatında kadrolu olarak fiilen çalışan personele asgari ücretten az olmamak kaydıyla kendi aylıkları tutarında ( gösterge ve ek gösterge dahil ) iki ikramiye verilir.

Kurumun yönetim giderleri için ayrılan tutarın yüzde 15'ine kadar olan kısmından ve kurumca hazırlanan kitap, standart form, sağlık karnesi ile benzerlerinin satışından elde edilecek gelirlerden kurumun merkez ve taşra teşkilatında fiilen görev yapan (Bakanlık merkez teşkilatında sadece Bakan onayı ile görevlendirilenler dahil) personele görev unvanı, çalışma verimi, hizmetlerin rasyonelliğini sağlayacak ilkeler göz önünde bulundurularak Yönetim Kurulunca uygun görülen ve Bakanlıkça onaylanan oran ve miktarda ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının yüzde 150'sini geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Ek ödemenin dağıtım usul ve esasları Kurum Yönetim Kurulunca belirlenir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber