Kültür Bakanlığı, rehberlik kursuna ilişkin eleştirileri cevapladı

Haber Giriş : 28 Mart 2005 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bakanlık tarafından açılan rehberlik kursları ile ilgili eleştirilere cevap verdi.

Konuyla ilgili açıklamada, Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB), bakanlık tarafından açılan rehberlik kurslarının, sektörde var olan iş gücü fazlasının işsizlik sorunu körükleyeceği ve açılacak kurslarla mevcut rehberler arasına işsiz rehberler katılacağı iddialarının yer aldığı haberler yayınlandığı belirtildi. Türkiye'de turizmde yaşanan hızlı gelişmenin yanı sıra kültür, dış politika ve sanat alanlarında da uluslararası pek çok toplantıya ev sahipliği yapıldığı, Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısında da bu gelişmelere paralel olarak büyük bir artış görüldüğü belirtildi. Bu durumun, kültür, doğa, çevre ve sosyal değerlerin doğru ve etkili bir şekilde tanıtılmasının öneminin gün geçtikse arttığı ve yaşanan bu hızlı gelişmeler doğrultusunda turizmin çeşitlendirilmesi ve tüm yıla yayılması çalışmalarında rehberlik faaliyetlerinin öneminin de arttığı kaydedildi. Türkiye'yi ziyaret eden yabancı ziyaretçilerin profili ve çeşitliliği ile yaşanan artış ve gelişmeler doğrultusunda rehber eksikliğinin ortaya çıktığı, yapılan denetimlerde de bu eksiklik nedeniyle kaçak rehberlik ve olumsuzlukların yaşandığı ifade edildi.

Bu kapsamda bakanlığın, nadir dillerden profesyonel turist rehberliği kursları açılmasını 2004 yılında planladığı ve 2005 yılı çalışma programına alındığı belirtildi.

Valilikler, seyahat acenteleri ve yapılan yoğun başvurulardan bu dillerde bir ihtiyacın olduğu ifade edilerek, Türkiye'ye gelen yabancı turistlere mümkün olduğunca kendi dillerinde hizmet vermenin kaliteyi yükselteceği kaydedildi. Ayrıca, söz konusu kurslara, fakülte ve yüksekokulların rehberlik bölümü mezunları, kokartlarına yeni dil eklemek isteyen rehberler, vize yaptırmama nedeniyle belgesi iptal edilenler ile bölgesel rehberlikten ülkesel rehberliğe geçmek isteyen rehberlerin de katılabileceği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Açılacak sınavlar yeni işsiz rehberler yaratmak bir yana, bu alanda Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu nadir dillerde (Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Farsça, Hollandaca, İsveçce, Korece, Lehe (Polonyaca), Macarca, Norveçce, Portekizce, Romence, Rusça, Sırpça, Slovakça, Yunanca) rehber açığını kapatmayı amaçlamaktadır."

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber