Öğrencide kopya araması krize yol açtı... Komutan şikayetçi oldu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 31 Ocak 2011 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KOMUTANIN KIZINDA KOPYA ARAMASI KRİZİ!

Türkiye'de ilk defa bir öğrencinin üzerinde kopya araması yapan öğretmen, öğrencinin İlçe Garnizon Komutanı olan babası tarafından 'izinsiz üst araması' yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet edildi. Savcılık da soruşturma başlattı.Öğretmen de, komutanı kendisini tehdit ettiği için savcılığa şikayet etti. MEB, şimdi mevzuatta üst aramasıyla ilgili bir madde yer almadığı için öğretmenin hapis cezası almasından korkuyor. Türk Eğitim Sen Samsun İl Başkanı Levent Kuruoğlu, "Öğretmen bundan ceza alırsa, bundan sonra öğrenci üzerinde delici, kesici alet veya neyle gelirse gelsin kapıda üst araması yapmayız"dedi.

İlginç olay Samsun'daki Asarcık Çok Programlı Lisesi'nde 11 Ocak 2011 günü yaşandı. Karne tatili öncesi son yazılıyı yapmaya hazırlanan Edebiyat Öğretmeni Özgül Görüm sınav öncesi sınıfındaki bazı öğrencilerin üzerinde kopya araması yaptı. Öğrencilerden D.Y aramadan rahatsız olup durumu Asarcık İlçe Jandarma Garnizon Komutanı olan babası Astsubay Başçavuş Fuat Y'ye anlattı. Komutan, Y'de, Asarcık Kaymakamı Ali Güner'e gidip, 'İzinsiz üst araması yaptığı gerekçesiyle' öğretmen Ö.G'den şikayetçi oldu. Olaylar bununla da bitmedi. Öğretmen Özgül Görüm'de kendisini jandarmaya davet eden komutanı, kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle savcılığa şikayet etti.

Öğretmene kaymakam odasında fırça

Savcılıktaki şikayet dilekçesi ve ifadelere göre; Öğretmen Özgül Görüm bu olaydan sonra Kaymakam Ali Güner'e şikayet edildi. Kaymakamlıkta, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Sezek, Asarcık Çok Programlı Lise Müdürü Ömer Cerrahoğlu ve Öğretmen Görüm, kaymakamın makamında toplanıldı. Odada oturan Komutan Fuat Y. ile öğrenci D.Y'den öğretmenin özür dilemesi istendi. Asarcık Jandarma Garnizon Komutanı Astsubay Başçavuş Fuat Y. bu sırada; "Hocam biz bölük komutanı olduğumuzdan dolayı başımıza böyle olaylar geliyor. Bundan sonra makamımı kullanacağım"diye öğretmeni azarladı.

"Okulu başınıza yıkarım" iddiası

Öğretmen de aramanın rutin, basit ve ihtiyaç duyulduğunda yapılan bir işlem olduğunu, jandarma komutanının kızı olmasının durumu değiştirmeyeceğini anlatmaya çalıştı. Olay burada da bitmez. Savcılıktaki öğretmenin ifadesine göre; Jandarma Komutanı Fuat Y. öğretmen Özgül Görüm'ü cep telefonundan arayıp jandarmaya çağırır. Öğretmen de gider. Eşiyle makamında oturan komutan Y. burada Öğretmen Görüm'den "Biz bişey yapmıyorsak, acziyetimizden değil, bu okulu başınıza yıkarım, istersem sana burada öğretmenlik yaptırmam, yapamayacaksın da. Ben kızıma baban ateşle ayağa kalktı, sonra oturdu dedirtmem" dediği iddiası da yer aldı.

"Sen jandarma komutanının kızısın"

Jandarma Komutanı Astsubay Fuat Y'nin bu sırada odaya giren kızının sırtını sıvazlayarak, 'Sen ilçe jandarma komutanının kızısın, gerekirse bunu söyleyip kendini aratmayacaksın, kimse seni arayamaz, sende kim olduğunu bil' dediği de öne sürülüyor. Türk Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu olaylar üzerine Samsun İl Jandarma Komutanı'yla görüşerek, İlçe Garnizon Komutanı Fuat Y.'den şikayetçi oldu. Bunun üzerine de Komutan Fuat Y. öğretmen hakkında, kızının aranmasının suç olduğu gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Öğretmen Ö.G, Kavak Adliyesi'ne gidip ifade verdi. Sendika avukatı da ifadede refakat etti. Öğretmen Ö.G de Jandarma Komutanı Fuat Y'den kendisini tehdit ettiği için şikayetçi oldu.

"KOMUTANIN KIZINA AYRICALIK GÖSTERİLEMEZ"

Türk Eğitim Sen Samsun İl Başkanı Levent Kuruoğlu; "İlk kez bir öğretmen, öğrencisinin üzerini aradığı için savcılığa şikayet edilir. Savcı, dava açarsa öğretmenimiz yargılanacak. Öğretmenin, Kaymakamın gözü önünde Jandarma Komutanı'nca fırçalanmasını içimize sindiremiyoruz. Sonra Jandarmaya çağrılıp, karısının ve öğrencinin önünde tehdit edildi. Tehditten dolayı da şikâyetçi olduk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, bizden öğrencileri sürekli aramamızı ister. Bu aramalarda kesici, delici alet, sigara, vs araması yapılır. Bu aramalar keyfi değildir. Müfettişler de bize bu aramaları yapıp yapmadığımızı sorar. ÖSYM'nin sınavları dâhil olmak üzere tüm öğrenciler sınavlarda aranıyor. Bir öğrencinin babasının makam sahibi olması, o öğrencinin aranmayacağı yada özel bir ayrıcalık hakkı vermez. Sendikamız bu olayın üzerine hassasiyetle gideceğiz. Sorumluların cezalandırılması için her türlü hukuki girişim yapılacak. Öğretmen bundan ceza alacaksa bundan sonra öğrenci üzerinde neyle gelirse gelsin kapıda üst araması yapmayız"dedi.

SULTAN UÇAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber