En çok tıbbi hata kadın doğumda

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Şubat 2011 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adı Halide Savaş. Yedi yıl hemşirelik yaptıktan sonra hukuk okudu, avukat oldu. Yargıtay'da karara bağlanan 120 tıbbi hata davasını mercek altına alarak kitaplaştırdı. En çok hata 2002'de yaşanmış, Ankara birinci sırada

Mete YILMAZ/ İSTANBUL

Halide Savaş 7 yıl hemşirelik yaptı. Daha sonra hukuk fakültesini bitirerek avukat oldu. Hemşirelik deneyiminden de faydalanan Savaş tıp hukuku konusunda uzmanlaştı. Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyan 'Yargıya yansıyan Tıbbi Müdahale Hataları' isimli bir kitap yazdı. Kitap için Yargıtay'da sonuçlanmış tıbbi hata davalarını mercek altına aldı. 1973 yılından 2006 yılına kadar yargıya yansıyan binlerce tıbbi müdahale hatalarından karara bağlanan 120 dosyayı inceleyen Savaş, en çok hatanın da 2002 yılında yaşandığını söylüyor.

Hatalarda lider şehir ise Ankara. Yüzde 19'luk payla yargıya yansıyan tıbbi müdahale hatalarında birinci sırada bulunan Ankara'yı yüzde 11 ile İstanbul takip ediyor. Ankara'nın birinci sırada bulunmasını eğitim durumuna bağlayan Halide Savaş, 'Bilimsel bir tespit olmamakla beraber, eğitim durumunun Ankara'da da yüksek olması bir etken olabilir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'na açılan davaların birçoğu Ankara'da açmak zorunda' dedi.

CERRAHİDE ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK

En çok tıbbi hatanın yaşandığı tıp dalı ise tahmin edilenlerin aksine kadın doğum alanı. Yüzde 17'lik pay ile kadın doğum birinci sırayı alırken kamuoyunda en çok hatanın gerçekleştiği düşünülen genel cerrahi ise yüzde 14 ile ikinci sırada bulunuyor. Ölümle sonuçlanan tıbbi hatalar konusunda da kadın doğum alanı, yüzde 26 ile birinci gözükürken ölümle sonuçlanan hatalarda yüzde 13 ile anestezi ikinci sırada yer alıyor. Hemşirelik ise bu alanda üçüncü sırada bulunuyor. Özel hastanelerde yargıya yansıyan tıbbi müdahale hatası yüzde 20 iken devlet hastanelerinde bu oran yüzde 17,5. Devlet hastanesine gidenle özel hastaneye giden kişiler arasında bir kaderci yaklaşım farkı olduğunu altını çizen Savaş, oranın bu şekilde çıkmasının sebebini buna bağlıyor.

NE KADAR İŞ, O KADAR HATA

Uzuv zaafına neden olan tıbbi hatalarda konusunda hemşireler birinci sırada yer alıyor. Gün içinde hemşirelerin 500 ila bin arasında enjeksiyon yaptığının altını çizen Savaş, çok iş yaptıkları için hata sayısının da fazla olduğunu vurguluyor.

MAĞDUR HAK ARAYAMIYOR

Tıbbi hatalardan mağdur olanların tazminat davalarında ciddi bir harç sorunu yaşadıklarını anlatan Savaş, 'Bu durumla karşılaşan insanların maddi durumları genellikle iyi olmuyor. Dernek çatısı altında maddi sorunları aşıp hukuki anlamda destek olacağız' diyor.

İŞTE 120 DOSYANIN İL İL DAĞILIMI

Ankara: 19

İstanbul: 11

İzmir: 6

Bursa: 3

Kitapta yer alan bilgile göre Kadın Doğum hastalıklarında hayatını kaybedenlerin sayısı 10 iken anestezi hatalarında bu rakam 5, hemşire hatalarında ise 4.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber