Deniz Kuvvetleri'ndeki terfi atama zinciri koptu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Şubat 2011 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz'da 163 sanık hakkında verilen tutuklama kararı, ağustostaki YAŞ'ta terfi bekleyen bazı subayların terfilerini engellemiş oldu

MERİÇ TAFOLAR

Balyoz davasındaki tutuklama kararları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) ?Balyoz? etkisi yarattı. 10'u ağustosta yapılacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında terfi bekleyen 30 muvazzaf general ve amiral hakkında çıkarılan tutuklama kararları, TSK Personel Kanunu uyarınca bu subayların terfi etmelerini de engellemiş oldu.

Kararın, başta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) olmak üzere TSK'daki terfi atama zincirinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olacağı belirtilirken, TSK'da görevli 364 muvazzaf general ve amiralin yüzde 8'inin Hasdal Askeri Cezaevi?ne götürülmesi askeri çevrelerde şaşkınlık yarattı.

Çoğunluğu İstanbul ve Ankara'daki kritik karargâh görevlerinde bulunan 31 general ve amiralin yokluğunda TSK için kritik öneme haiz çok sayıda görevin alt rütbedeki subaylar tarafından vekâleten yürütülmesi dönemi başlayacak.

Balyoz davası tutuklamalarından en çok etkilenen ise DKK oldu. Tutuklanan 13 amiral, mahkeme kararıyla Hasdal Askeri Cezaevi'ne konuldu. Ağustos'ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekliye ayrılacak olan Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in yerine bu göreve, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel'in atanması bekleniyor. Oramiral Bilgel'den boşalacak Donanma Komutanlığı için ise iki aday bulunuyordu. Bu isimlerden Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Otuzbiroğlu'nun tutuklanmasıyla, oramiralliğe yükselebilecek tek koramiral olarak Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner kaldı.

Alt kademeler boşaldı

Ağustos'ta Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel'e doğrudan bağlı 3 amiral ile ağustosta HKK olması beklenen Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'ya doğrudan bağlı 2 generalin tutuklanması, kuvvet komutanı olması beklenen 2 ismi, daha bu görevlere atanmadan zora soktu.

Gölcük'te çıkan belgelerde Balanlı'nın imzasının bulunduğu iddiası yüzünden , ağustostaki YAŞ toplantısının da çalkantılı geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ağustos 2011'de gerçekleştirilecek ve TSK'nın önümüzdeki yıllardaki komuta kademesini şekillendirecek terfi ve atamaların yapılacağı kritik YAŞ toplantısında tutuklanan isimlerden 10'u terfi bekliyordu. Ancak bu 10 isim, TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi gereğince tahliye edilseler dahi terfi alamayacaklar. İşte 10 isim:

l 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan l KKK EDOK Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Nejat Bek l KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkan Vekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş l Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Ahmet Yavuz l Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı l 4. Mekanize Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Kasım Erdem l 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay l Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu l Donanma Komutanlığı'na bağlı Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen l Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber