Bakan Çubukçu'dan 'ara eleman' eleştirisi/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Şubat 2011 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bize bir tek işgücü yetiştirmiyorsunuz diyorlar. Ben de bir yerde bunu ifade etmiştim biraz yanlış anlaşıldı. Bizim görevimiz sanayicinin ara elaman ihtiyacını gidermek değil sadece. Böyle bir fonksiyonumuz yok"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD) ve İstanbul Ticaret Odasının ( İTO ) işbirliğiyle hayata geçirilen ? Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar ? çalıştayı başladı. Çalıştaya Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da katıldı.

BAKAN ÇUBUKÇU?DAN ?BAKANLIK YETERSİZ" ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yaptığı konuşmada, ? Birçok yerde Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitim konusunda yetersiz olduğu iyi eğitim vermediği, yetersiz olduğu ve eski kalıp yargılarla hareket ettiği ve dolayısıyla bu konudaki açığı tamamlayamadığı konusunda çok serzenişte bulunuluyor. Bizde 2003 yılında yeniden yapılandırmayla başlayan geldiğimiz noktayı anlatamadığımız konusunda endişe duyuyorduk. Atomu parçalamak bir önyargıyı parçalamaktan daha kolay" dedi.

Çubukçu, ? Aslında bu alanda bir şeylerin yapılmaya başlandığını, değişime geçildiğini, kısa sürede sonuç alınamayacak bir süreç olduğunu görmemiz lazım ? diye konuştu.

Bakanlık olarak en çok eleştirildikleri noktanın sık değişim olduğunu kaydeden Çubukçu, ?Bizim belki de en çok bakanlık olarak eleştirildiğimiz konu sık değişim yapılıyor olması. Bu sistemin çok sık değişiyor olduğuna ilişkin itirazlar yerinde itirazlar değil. Dünya sık değişiyor.Eğitim sistemimizi bu sık değişime uygun planlamak durumundayız? şeklinde konuştu.

?BİZİM GÖREVİMİZ SADECE SANAYİCİYE ARA ELEMAN YETİŞTİRMEK DEĞİL ?

Bakan Çubukçu, "Avrupa?nın birçok ülkesinden daha çok bir öğrenci nüfusuna sahibiz. Nüfusumuzu iyi yetiştirdiğimiz taktirde dünyayla iyi rekabet edebilecek bir ülkeyken, kötü yetiştirdiğimiz veya yetiştiremediğimiz taktirde bağımlı sosyal desteğe muhtaç bir nüfus olacak" diye konuştu. Bakanlık çalışanlarının ?Bu kadar şey yapıyoruz. Ama her gittiğimiz yerde özellikle iş dünyasından şikayet alıyoruz ? eleştirisi olduğunu kaydeden Bakan Çubukçu, ? Bize bir tek işgücü yetiştirmiyorsunuz diyorlar. Ben de bir yerde bunu ifade etmiştim biraz yanlış anlaşıldı. Bizim görevimiz sanayicinin ara elaman ihtiyacını gidermek değil sadece. Böyle bir fonksiyonumuz yok. Biz sadece Türkiye?de değil tüm dünyada nitelikli bir şekilde çaldığı her kapıda iş bulabilecek potansiyel insan gücünü yetiştirmek.Ama öncelikle yüksek bir alanda eğitim vermek" dedi.

Mesleki eğitimde talep patlamasıyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Çubukçu, ? Yeniden, mesleki eğitime çok yüksek bir talep patlamasıyla karşı karşıyayız? diye konuştu.

Çubukçu, ?İstiyoruz ki, biz de tüm dünyada olduğu gibi yüksek öğrenimde de eğitim görmek istiyorsa pekala hiçbir ayrımcılığa tabii tutulmadan, ne kadar sınav sorusu yapıyorsa başarılı kabul edilmesi gerekiyor.Umarım bundan sonraki süreçte kaybettiğimiz on yılları telafi edecek hızlı adımları atarız? diye konuştu.

İŞ DÜNYASINA ?YARGINIZI VE DİLİNİZİ DEĞİŞTİRİN ? MESAJI

Bakan Çubukçu konuşmasının sonunda iş dünyasını bir kez daha eleştirdi. Bakan Çubukçu, ? Bu mesleki eğitimde son dünyadaki sanayileşme toplumunda sanayileşme paradigmasıyla hareket ettik. Hala aynı söylemi tutturmamalıyız. O yüzden ben iş dünyasına dedim ki hala sanayiye ara eleman söylemi mesleki eğitime bakışı göstermektedir. Biz bu konuda yeni paradigmalara göre hareket edecek şekilde planlamış durumdayız" dedi.

Çubukçu, ? Ümit ediyorum ki bu çalışmalar bugünkü çalıştay bize bundan sonra yapacağımız çalışmalarda bize bakanlık olarak her şeyden önce iş dünyasına olumlu bir mesaj versin. Bizim çünkü burada iş dünyasından beklentimiz artık sürekli, Milli Eğitim Bakanlığına 'Bize ara eleman yetiştirmiyorsunuz; sanayiye ara eleman yetiştiremiyorsunuz' yargısından ve söylemi oluşturacak bir dili artık onların da tutturmaları. Biz çünkü o dili çoktan değiştirdik onlar bunun farkında değiller ? şeklinde konuştu.

Çalıştayın açılış konuşmalarının ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya plaket takdim edildi.

"MESLEKİ EĞİTİM TEKRAR ÖZENDİRİLMELİDİR "

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, " Eğitim alma özgürlüğünün katsayı eşitsizliği, kılık kıyafet sorunları gibi suni engellerle kısıtlanması gibi birkaç nesle mal olacak tahribat yaratılmıştır. Sadece üniversiteye gitmek için düz liseye gitmek zorunda bırakılan kişiler nedeniyle yüz binlerce mesleksiz işsizler stoğu oluşmuştur. Birkaç delinin kuyuya attığı taşı çıkarmak için adeta binlerce akıllı çalışmaktadır. Mesleki eğitim tekrar özendirilmelidir. Kolay bir süreç değildir Üzerinde sabırla durulması gereken bir süreçtir" dedi. Murat Yalçıntaş da " İstihdamı temel öncelik olan Türkiye'nin bugün en önemli meselelerinden biri mesleki eğitimdir. Biz her fırsatta söylüyoruz 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılına dünyanın on büyük ekonomisi olarak gireceğiz. Bunu yapmanın en iyi yolu, gençleri bilgiyle donanımlı hale getirmektir Şunu unutmamak gerekir ki bir ülke ileri teknoloji üretecekse iyi eğitilmiş gençler gerekir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber