Unakıtan emeklileri kızdırdı

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın geçtiğimiz hafta TBMM'de, "Türkiye'de yoksulluk sınırının altında yaşayan emekli yok" açıklaması emeklileri kızdırdı. Emekli dernekleri, Unakıtan'ı yılın istenmeyen adamı ilan ettiler.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, TBMM'de, ''Emeklinin kendisi açısından sosyal güvenlik kuruluşlarından alınan emekli aylıklarına bakıldığında, açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş alan hiçbir emeklinin olmadığı görülmektedir'' şeklindeki açıklaması emeklileri kızdırdı.

306 YTL alan Bağ-Kur, 424 YTL alan SSK ve 543 YTL alan Emekli Sandığı emeklisinin, aylıklarının 1450 YTL olan yoksulluk sınırının altında olduğuna dikkat çeken emekliler, "Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un en düşük emekli aylıklarının toplamının, yoksulluk sınırının altında olduğunu'' savundular.

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, "Sayın Maliye Bakanı, 306 YTL alan Bağ-Kur, 424 YTL alan SSK ve 543 YTL alan Emekli Sandığı emeklisinin, aylığıyla kira, elektrik, su,telefon, yakacak, giyecek ve giyim giderlerinin nasıl karşılanacağını bize izah etsin. Veya bizler bir aylığımızı Sayın Bakan'a verelim. Nasıl geçim sağlayacak, merak ediyoruz'' dedi.

Dul ve yetim aylıkları açlık değil sürünme sınırının altında

Türk Emekli- Sen Genel Başkanı Hulusi Güneş de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, "Ömürlerini memleket ve milletine adayan yorgun savaşçılarla ne olur uğraşmayın. Emekli ve yaşlıların bedduaları yerine hayır dualarımızı alınız" çağrısında bulunarak, "yılın istenmeyen adamı" ilan ettiklerini bildirdi.

Hulusi Güneş, açlık sınırının 500 YTL, yoksulluk sınırının 1500 YTL'yi aştığını ifade ederek, "1.5 milyon kamu emeklisinin çoğunun alt sınır taban aylığı 486 YTL'dir" dedi.

Dul ve yetim aylıklarının düşüklüğüne, 65 yaş aylığı alan yaşlı ve sakatların eline de 56 YTL geçtiğine işaret eden Güneş, şunları kaydetti: "Bunlar açlık sınırında değil, sürünme sınırının altında değiller mi? Bu memlekette yaşayanların ekonomik ve sosyal şartlarını bilmeden atış yapmak ayıpla iştigaldir"


Emekliler, temsil hakkı istedi

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, emeklilerin de Ekonomik ve Sosyal Konsey'de temsil edilmesini istedi. Ergün ve dernek Genel Sekreteri Recep Orhan imzalı mektupta, emeklilerin, işsizlerden sonra en mağdur kesim olduğu ifade edildi. Mektupta, hükümetin, toplumun tüm kesimlerini kucaklamaya çalışan uygulamalarının, bütün millette olduğu gibi, üyeleri olan emekliler üzerinde de olumlu bir etki sağladığı ve körelen umutları bir nebze olsun canlandırdığı belirtildi. Ergün ve Genel Sekreter Recep Orhan imzalı mektup, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık'a da gönderildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber