ÖSYM işini Meteksan'a havale etti

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Nisan 2011 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin, adaya özel kitapçık hayali için, bu yıl ilk kez soru, şıkların dizilimi ve kitapçık dağılımı için Meteksan'la işbirliği yaptığı ortaya çıktı.

ÖSYM bu yıla kadar, sınavlar için kendi binasında en fazla 10 farklı türde kitapçık hazırlıyor ve bu kitapçıkları sadece baskı için Meteksan'a gönderiyordu. ÖSYM uzmanları da şıkların yerleriyle oynamadan, konu bütünlüğünü gözeterek soruların yerlerini değiştirmeye çalışıyordu. Ancak bu yıl kurumun çiçeği burnunda başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ikili kopyayı sonlandırmak için adaya özel kitapçık hazırlama kararı aldı.

Bunun için ÖSYM'nin, kendi binasında bir master kitapçık hazırladığı ve bu kitapçığın 1 milyon 700 bin adet türevinin Meteksan'da yapıldığı ortaya çıktı. ÖSYM'nin kitapçıkları özel bir şirketle hazırlaması da yeni tartışma konusu oldu.

Meteksan Genel Müdürü Bilal Altın dün şirketin özel güvenlik önlemleri altında çalışmalarını yürüttüğü binasında bir basın toplantısı düzenledi. Bir soru kitapçığının hangi adaya gideceğini, hangi adayın hangi sırada soruları göreceğini ve cevap anahtarının ne olacağını, sınav bitip matbaa çalışanları dışarı çıkıncaya kadar hiç kimsenin bilmesinin mümkün olmadığını savunan Altın, optik eşleştirme ve okuma işlemlerini neden ÖSYM değil de Meteksan'dan gelen ekibin yaptığına ilişkin sorulara, ?Bunlar idari karar, cevap veremem? yanıtını verdi. Altın, soruların algoritmasının ÖSYM tarafından, ?prosedürünün' ise ortaklaşa hazırlandığını belirtti.

Engellilere master kitapçık

Her adayın soru kitapçığının farklı olduğunu ancak görme engelli 1000 aday için master kitapçıkla tek kitapçık hazırlandığını ifade eden Altın, ?Görme engelliler için 14 punto özel kitapçıklar hazırlandı. Bu tek tip master kitapçığıdır? dedi. Basına verilen kitapçığın da bunun bir versiyonu olduğunu ve kendileri tarafından sınavdan 1 gün önce hazırladığını belirtti.

Altın, ?Basına verilen kitapçıkta, cevap anahtarı değişmesin ama seçeneklerin yeri değişsin önerisi ÖSYM'den mi geldi? sorusuna, ?Hayır. Öyle bir şey gelmedi. Bu bizim takdirimiz? yanıtını verdi.

?Şifreleme yok'

Şifreleme iddialarını da reddeden Altın, ?Rasgele sıralardan oluşturulmasında belli bir algoritma var. Bilgisayar kendisi karıştırıyor. Biz bu prosedürde ÖSYM ile beraber çalışıyoruz. Şifreleme yapılacak olsa 26-30 soruda değil 40 soruda yapılır. 160 sorudan Matematik sorularını yapalım demek anlamlı değil? dedi.

Altın, kitapçık ile adayın eşleşmesini de Meteksan'da bilgisayarların yaptığını söyledi. Basına dağıtılan kitapçıkların başka adaylara verilmediğinin garantisi olup olmadığı ve bunun nasıl inceleneceğine ilişkin bir soruyu Altın, şöyle yanıtladı:

?O kişileri bulun. İsmini alın, çıkartın... Siz bulamazsanız ben mi bulayım. Ben mi yaratacağım bunları. 1.7 milyon aday var, nasıl bakacağız. Böyle bir çalışmamız da yok ama aylarca sürebilir. Her bir kitapçık 10 MB tutar, bu da 17 terabayt bilgi eder. Tek tek aynısı mı diye sorgulamak mümkündür. Çalışmaya gerek yok. Olmadığına eminiz çünkü.?

Altın, 1.7 milyon kişiye 1.7 milyon cevap anahtarı üretildiğini söyledi ancak, kendisine ÖSYM Başkanı Ali Demir'in cevap anahtarının bu kadar olmadığını açıkladığı anımsatıldı. Bunun üzerine Altın, ?Herkes için cevap anahtarı var. 2 tanesi eşit çıkarsa üretilmemiş mi olacak? Sonuçta hepsi ayrı? dedi.

ÜDS'de de aynı algoritma

?Kafaların karışık olduğunu düşünmüyor musunuz?? sorusunu ?Bilimsel olarak açıklansın. Bu yöntem yanlıştır denilsin? diye yanıtlayan Altın her sınavda ayrı bir algoritmanın kullanılmadığını, ?algoritmanın tek, soruların ve seçeneklerinin farklı olduğunu' anlattı. Bundan önce yapılan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ile YGS'nin hiçbir farkı olmadığını ifade eden Altın, her iki sınavın da aynı algoritma ile aynı şekilde üretilen kitapçıkları olduğunu söyledi.

Altın, bu yıl ilk kez soru kitapçıklarının dijital olarak basıldığını, her adaya özgü soru kitapçığının hazırlanması için matbaada dijital ortama aktarıldığını ifade etti.

Master kitapçık internette

ÖSYM sınavda kullanılan kitapçıkların oluşturulmasına esas teşkil eden master soru kitapçığını da dün internette yayınladı. ÖSYM'den yapılan duyuruda, master soru kitapçığında cevap seçeneklerinin küçükten büyüğe ya da benzeri bir düzen içinde yer aldığı belirtilerek, şöyle denildi: ?Basına verilen soru kitapçığı master soru kitapçığından basit olarak türetilmiş bir kitapçıktır. Bu kitapçıktaki soruların doğru cevap seçenekleri master kitapçıkta da aynı yerinde bulunmaktadır. Master soru kitapçığındaki doğru cevaplar ile basına verilen soru kitapçığındaki doğru cevaplar aynı seçenekte yer almaktadır. Adaylara verilen kitapçıkta ima edilen şifreyle doğru sonuca ulaşılamamaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber