Gelir İdaresi Yasa Tasarısı beş ilde protesto edildi

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA: Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na tepki için eylem başlatan maliye çalışanları, oturma ve iş bırakmadan sonra bu kez de Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) yürüyerek hükümeti ve IMF'yi protesto ettiler.

Adana Gelirler Bölge Müdürlüğü'ne ait 5 Ocak Vergi Dairesi önünde toplanan kalabalık memur grubu, iş yeri önünde davul-zurna eşliğinde halay çekip, oynayarak eyleme başladılar. Kamu-Sen ve KESK'e üye memurlar, sendikalarına ait dev pankartları açarak AK Parti il binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında vatandaşlar ve öğrenciler de alkış tutarak memurlara destek verdiler.

Polisin sıkı güvenlik tedbiri altında AK Parti İl binasına gelen memurlar burada, "Topla parayı, al havayı", "IMF defol bu memleket bizim", "Gün gelecek, devran dönecek, AK Parti hesap verecek", "IMF'nin imamı kaça sattın vatanı", "Tayyip'i alana Unakıtan bedava", "Onurlu memur hesap soruyor" şeklinde sloganlar attılar.
Memur sendikaları adına basın açıklaması yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şube Başkanı Gafar Güzağaç, hükümetin niyetinin Gelir İdaresi'nin sorunlarını çözmek olmadığını, hazırlanan yasa tasarısında açıkça tescil edildiğini savundu. Güzağaç, "Yasa ile IMF'nin ülkemizden alacaklarının daha kolay tahsil edilmesinin sağlanacağı bir yapılanma tasarlanmakta, çalışanlar yok sayılmakta, vergi dairelerimizin tasfiyesi hedeflenmektedir. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; bizleri yok sayan, maliye çalışanlarını ve işyerlerini tasfiye etmeyi amaçlayan bir düzenlemeyi asla kabul etmeyeceğiz. Maliye çalışanlarının tasarıya ilişkin kaygıları giderilmez, önerileri dikkate alınmaz, işimiz ve işyerimizin tasfiyesinde ısrar edilirse, mücadeleyi yükselterek devam ettireceğiz" dedi.
Memurlar basın açıklamasından sonra sessizce dağıldılar.

HATAY: Büro Emekçileri Sendikası Hatay İl Temsilciliği ile Türk Büro-Sen Hatay Şubesi'ne bağlı maliye çalışanları, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen gelir idaresinin yeniden yapılandırılmasını öngören yasa tasarısını protesto amacıyla bugün de vergi dairelerinde iş bırakarak eylemlerine devam etti.
Maliye çalışanlarının yaptığı ortak eylemde, memurlar adına açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası Hatay İl Temsilcisi Nejdet Özen, Gelir İdaresi Yasası'na karşı mücadelelerine devam ettiğini belirterek, "Maliye çalışanlarının ünvanda yükselmelerinin önündeki engeller hl kaldırılmamış, vergi daireleri tanımlanmamış ve taşra teşkilatına ilişkin düzenleme yapılmamıştır. Fiilen çalışan defterdar, defterdar yardımcısı, vergi dairesi müdürü, gelir müdürü, vergi dairesi müdür yardımcısı, şef, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, veznedar, icra memuru, tahsildar, yoklama memuru, vergi memuru, koruma güvenlik, şoför ve yardımcı hizmet kadrolarında bulunanların ne olacağı konusundaki belirsizlik ve çalışanlarını tasfiye etme tutumu devam etmektedir. İlişkin alt komisyon raporu hafta içinde bu şekliyle hazırlanmış ve yakında kamuoyuna sunulacağı beklenmektedir. Biz Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kurum çalışanlarının mağdur edilmeyeceği sözünün arkasında durmasını, komisyon üyelerinden AKP Milletvekili Ali Osman Sali'nin 'Maliye Bakanlığı'nda ağalar ve marabalar var. Tasarının bu şekliyle yasalaşması çalışanları ve vatandaşları da sıkıntıya sokacak. Bu nedenle değişmesi gerekir' şeklindeki beyanının arkasında durmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Maliye çalışanları, yasa değişmediği sürece eylemlerinin artarak devam edeceğini de belirtti.

BURSA: Büro Emekçileri Sendikası (BES) Bursa Şubesi üyeleri, yaptıkları basın açıklamasıyla IMF'ye tepki gösterdi.
Fomara'da Maliye binası önünde düzenlenen eylemde konuşan BES Şube Başkanı Sürmeli Selçuk Söğüt, "IMF ve Dünya Bankası patentli kanunlar çıkarılmaya çalışılıyor. Fakirliği ortadan kaldıracağını, yolsuzluğa karşı mücadele edeceğini meydanlarda halka anlatanlar, yıllardır bunun tersini yapmıştır. Gelir İdaresi Kanunu ile yıllardır fedakarca çalışan biz maliye memurlarının özlük haklarının elinden alınması, terfilerin engellenmesi, kadroların tasfiyesi hedefleniyor. Çıkarılacak Personel Rejimi Kanunu ile birlikte işimiz elimizden alınarak, haklarımız yok edilmek isteniyor. Para babalarının borçlarını tahsil etmeyi planlayan, ülkemizin değerlerini yok etmeye çalışan, haklarımızı elimizden almak isteyen politikalara sessiz kalmayacağız" dedi.
Eyleme çok sayıda maliye memuru katıldı.

ÇORUM: Çorum'da, KESK ve Kamu-Sen'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ile Türk Büro-Sen üyeleri, 'Gelir İdare Yasası'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısını protesto etmek amacıyla iş bırakma eylemi yaptı.
Defterdarlık önünde toplanan sendika üyeleri adına ortak bir açıklama yapan Türk Büro-Sen İl Temsilcisi İsmail Oktay, uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden Gelir İdare Yasası'nın yeniden yapılandırmasına ilişkin endişe ve taleplerin çeşitli eylem ve etkinlilerle hükümete duyurmaya çalıştıklarını belirtti.
Yapılan eylemlerin sonucunda Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yasa tasarısının bir alt komisyona gönderilmesinin sağlandığını ve bu gelişme ile çalışanların bazı beklentilerinin de hasıl olduğunu ifade eden İsmail Oktay, ''Bu süreçte sendikamız, bu tasarının mevcut haliyle kabul edilmeyeceğini, tasarının, çalışanların motivasyonunu olumsuz etkileyeceğini ve dolayısıyla gelirin toplanmasına yeterince katkı sağlayamayacağını bütün yetkililere ve komisyon üyelerine defalarca ilettik. Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri ve siyasi irade temsilcileri, bütün bu çaba ve gayretlerimize kulak tıkayarak, yasaksavar bir anlayışla bir-iki rötuş yapıp tasarıyı Plan ve Bütçe Komisyonu'na yeniden göndermişlerdir. Bu haliyle tasarıyı kabul etmemiz mümkün değildir'' dedi.
Oktay, yasa tasarısının, özveriyle çalışan personelin hiçe saydığını vurgulayarak, yasa tasarısının hazırlanmasında emeği geçen Maliye Bakanı, Müsteşarı ve Gelirler Genel Müdürünü istifaya davet ettiklerini kaydetti. Oktay, konuşmasının ardından, sendika üyeleri ile birlikte halay çekti. Defterdarlık önündeki eylemin ardından işyerlerine dönen çalışanlar, iş bırakma eylemi yaptı. Sendika üyeleri, yarın da (7 Nisan Perşembe) mesai bitiminde iş yerlerini terk etmeyeceklerini dile getirdi.

DİYARBAKIR:
Diyarbakır Defterdarlık personeli, Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na tepki göstermek amacıyla davul zurna eşliğinde iş bırakma eylemi yaptı.
Türkiye genelinde yapılan ve Büro Emekçileri Sendikası tarafından organize edilen iş bırakma eylemleri kapsamında, Gelirler İdaresi Yasa Tasarısı'nın değiştirilmesi için Diyarbakır Defterdarlık personeli de, davul ve zurna eşliğinde iş bırakma eylemi yaptı. Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Serdar Savaşçı, "Biz bu yeni Gelirler İdaresi Yasa Tasarısı'nın bir an önce değiştirilmesini istiyoruz. Bunun için bugünden başlayarak 'Sıfır İşlem, Sıfır Gelir' diyerek, işyerlerimizde oturup hiçbir işlem yapmayacağız. Bu eylemimiz cuma günü sabah saatlerine kadar sürecektir. Cuma sabahı işbaşı yapacağız" dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından Defterdarlık personeli işyerlerine geri dönerken, eylem dolayısıyla vatandaşların işlemlerinin yapılmayacağı öğrenildi.

ANKARA: KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için eylem yaptı.
Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan BES üyesi yaklaşık 500 kişi, kamu çalışanı "Vergide adalet istiyoruz", "Baskılar bizi yıldırımaz", "Sürgünler, cezalar bizi yıldıramaz" gibi sloganlar attı. Grup daha sonra, kortej oluşturarak polis kontrolünde TBMM'nin Dikmen girişine yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan BES Genel Başkanı Bülent Kaya, AK Parti hükümetinin yolsuzlukla mücadele etmek yerine halkın kazanımlarını ortadan kaldırmayı tercih ettiğini iddia ederek, "AK Parti işbaşına geldiğinden beri IMF'ye riayet ederek bize zulüm yasalarını reva gördü. Sağlıkta, eğitimde ve sosyal güvenlikte haklarımızı da budamak istediler. Gelir İdaresi Yasası bu şekliyle Genel Kurul'a inerse süresiz vergi toplamayacağız, toplatmayacağız. Sosyal Güvenlik Yasası'nı ve Genel Sağlık Sigorta Yasası'nı bu şekliyle yine Genel Kurul'a getirirlerse biz buna geçit vermeyeceğiz. Mücadelemizde kararlıyız" dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber