Çocuklar, en çok yakınlarının istismarına uğruyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2011 16:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından yapılan bir araştırmada ilginç bulgular ortaya çıktı. İstismarlara en çok yüzde 80,2 ile anne ve babası ile birlikte yaşayan çocukların uğradığı tespit edildi.

Dr. Özge Ballı Arıkan'ın 2010 yılında yaptığı 'Çocuk istismarı ve ihmali olgularının değerlendirilmesi' konulu uzmanlık tezinde, ailelerin, çocuklarının başına gelen istismarı da gizlediği tespit edildi. 2006-2009 yılları arasında ÇÜ Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Heyeti'ne başvuran cinsel istismara uğramış 3-18 yaş aralığındaki 143'ü erkek ve 341'i kız olmak üzere toplam 484 çocuk arasında yapılan araştırmada, nikahsız eş ve birinci derece akrabaların yaptığı istismarın daha fazla gizlediği belirlendi.

Cinsel istismara uğrayan çocukların annelerinin yüzde 7,6'sının babalarının da yüzde yüzde 2,3'ün ruhsal sorunları olduğu anlaşıldı. Yüzde 3,5'inde madde bağımlılığı, yüzde 20,1'inde de anne-baba arasında akraba olduğu tespit edildi.

İstismarların yüzde 54,4'ü tanıdık tarafından gerçekleşirken yüzde 20,3'ü yabancı kimse, yüzde 11,0'i akraba-üvey baba, yüzde 8,5'i 1.derece akraba, yüzde 5,8'i nikahsız eş tarafından istismar edildiği ortaya koyuldu. Araştırmada yapılan cinsel istismarın yüzde 46,4'ünde tekrarlandığı ortaya çıktı.

Danışmanlığını Prof. Dr. Nurdan Evliyaoğlu'nun yaptığı araştırmada çocuk istismarının önlenmesinin, tedavi etmekten daha kolay olduğu kaydedildi.

Dr. Özge Ballı Arıkan, istismarın önlenmesi için gösterilen çabaların tedavi edici hizmetlerle paralel gitmesi gerektiğini belirtti. Arıkan, çocuk istismarının önlenmesi hakkında şunları söyledi: "Tüm çocuklara yönelik koruma programları yapılmalıdır. Tüm çocukların ve ailelerin içinde bulundukları koşullar iyileştirilebilir, ailelerin eğitimleri ve yaşam kaliteleri artırılır, yani risklerin oluşması önlenebilirse, çocukların istismara uğrama olasılığı azaltılabilir. Yüksek risk gruplarının belirlenmesi, bu kişilerin var olan hizmetleri kullanmasını sağlayacak stratejiler ve bu ailelere gerekli ek hizmetlerin sunulmalıdır. İstismar edilmiş çocuğun fark edilmesi ve bu durumun sonlandırılması için çaba gösterilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber