Üniversitelerdeki personel hem döner sermaye hem ek ödeme alır mı?, Maliye Bakanlığının yaptığı büyük hata

ÖSYM'nin teşkilat kanunu Mecliste görüşülürken, üniversitelerdeki döner sermaye dağıtımını düzenleyen 2547 sayılı Kanunun 58. maddesinde de değişiklik yapıldı. Ancak değişiklik yapılırken, kapsamdaki personel için 375 sayılı KHK'nın ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının uygulanmayacağı hüküm altına alındı. 375'nin ek 3. maddenin 3. fıkrası ise mahsuplaşma yapılmasını düzenlemekteydi. Madde metni ile mahsuplaşmanın yapılmayacağı hüküm altına alınınca bazı üniversiteler hem döner sermaye hem de ek ödeme vermeye başladı. İşte bu önemli yanlışlık sonradan fark edilerek, mevzuat bir kez daha değiştirildi. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Nisan 2011 00:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin teşkilat kanununu düzenleyen 6114 sayılı Kanunun 17/h maddesiyle, 2547 sayılı Kanunun döner sermaye ödemesini düzenleyen 58. maddesi de değiştirilmiştir. Eklenen yeni hüküm şu şekildedir:

"1/3/2006 tarihinden önce kurulan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (hastaneler dâhil) görev yapan personele bu madde uyarınca her ay yapılacak ek ödeme tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme tutarından az olamaz. Bu kapsamdaki personel için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.?

Maddede atıfta bulunulan 375 sayılı KHK'nın ek 3. maddesinin 3. fıkrasında ise "Birinci fıkrada sayılan personelden bir önceki yılda (2005 yılı dahil);.. 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi, .. öngörülen ödemelerden yararlananlar ile... ödenenlere birinci fıkraya göre ödeme yapılmaz. Ancak, bir önceki yılda söz konusu ödemelerden yararlananlar ile ... ödeme yapılanlara, bu fıkrada sayılan hükümlere göre önceki yılda yapılmış olan ödemelerin toplam net tutarına, birinci fıkraya göre yapılması öngörülen ödemeler toplam net tutara ulaştıktan sonra birinci fıkraya göre ödeme yapılmaya başlanır..."

Görüldüğü üzere 375'in ilgili maddesi, 2547 sayılı Kanunun 58. maddesine göre döner sermaye alanlara ek ödeme yapılmayacağını, bir önceki yıla göre düşük döner sermaye alanalara ise tutara ulaşıldıktan sonra ek ödeme yapılacağını düzenlemektedir. ÖSYM kanununda yer alan hüküm, bu 375'in hükmünün uygulanmayacağını kayıt altına alınca, memurlar.net olarak ilk yapmış olduğumuz değerlendirmede düzenlemenin, döner sermayeli birimlerden ayrılan personele yönelik kısmi bir düzenleme olduğuna dikkat çekmiştik. Ancak, düzenleme, çok açık olarak "375'in mahsuplaşma yapın diyen hükmünü uygulamayın" şeklinde oluştuğundan, bazı üniversitelerin hem ek ödeme hem de döner sermaye verdiği görüldü. Bir önceki haberimize yorum yazan bazı üyelerimizin verdiği bilgilere göre, Selçuk ve Kocaeli üniversiteleri bu üniversitelerdendi...

Bu çok önemli hata ise Maliye Bakanlığınca sonradan fark edildi. 14 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6218 sayılı Kanunun 5. maddesiyle yukarıda altı çizili olarak gösterilen ifade ?Bu kapsamda ek ödemeden yararlanan personele, ayrıca 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca ödeme yapılmaz.? şeklinde değiştirildi. Kanunun yürürlük maddesiyle de bu yeni düzenlemenin, ÖSYM'nin teşkilat kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı gün olan 3 Marttan itibaren, yürürlüğe konulacağı hüküm altına alındı.

Bu geriye dönük düzenleme gereğince, ödeme yapılanlardan geri tahsilat yapılacaktır. Özetle 3 Mart 2011'den bu yana bir hata sonucu üniversitelerde yaşanan hem döner sermaye hem de ek ödeme alma uygulaması sonlandırılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber