Polislerin sendika kurma isteği haber oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2011 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurlar.net'in manşetten yayımladığı Polis de Sendika Kurmak İstiyor' haberi Cihan Haber Ajansı tarafından haberleştirilerek kamuoyuna sunuldu.

İşte o haber...

Emniyet çalışanları Anayasa'nın 51. maddesinde düzenlenen kamu görevlilerinin sendika kurma hakkından yararlanmak istiyor.

Bu maddede polislerin sendika kuramayacağı yönünde bir sınırlama bulunmuyor. Fakat 4688 sayılı kanunun, kimlerin sendikalara üye olamayacağı ile ilgili düzenlemede, emniyet hizmetleri sınıfı personelinin bu başlık altında sayılması, sendika kurmalarına engel teşkil ediyor. Polisler, bu engelin kaldırılarak sendika kurmalarının yolunun açılmasını talep ediyor.

Anayasanın "Ekonomik ve Sosyal Haklar Başlığı" altında yer alan ve 657 sayılı kanuna göre devlet memurlarına tanınan sendika ve örgütlenme hakkına, 26 Avrupa ülkesindeki polisler 100 yılı aşkın süredir sahip. 2002 yılından itibaren ise 'Avrupa Polis Sendikaları Konfederasyonu'nun birer üyesi.

Kamu çalışanı ve 657 sayılı kanuna tabi Türk polisi de devlet memurlarına tanınan bu hakkın bir anayasal hak olarak Avrupa ülkelerindeki meslektaşları gibi kendilerine verilmesini istiyor. Polisler, bir devlet memuru olarak sendika ve örgütlenme gibi bazı anayasal hakların devlet tarafından objektif ve ölçülü olarak kendilerine uygulanmasını talep ediyor. Emniyet güçleri, dertleri ve sıkıntıları ile ilgili duygu ve düşüncelerini demokratik, serbest bir zeminde anlatabilmesinin ve sesini duyurabilmesinin ancak sendika ve örgütlenme özgürlüğü ile mümkün olacağına inanıyor.

Türkiye'de 220 bin civarındaki polis 24 saat esasına göre görev yaparken, haklarını koruyacak herhangi bir serbest mesleki örgüt bulunmuyor. Avrupa ülkelerine bakıldığında ise 26 ülkeye bağlı 34 polis sendikası, Avrupa Polis Sendikaları Konfederasyonları, Avrupa Polis Konfederasyonu (EUROCOP) gibi uluslararası bir kuruluşun çatısı altında birleşti.

Avrupa'daki polis sendikalarının çalışma konuları şu şekilde: "Üyelerinin mesleğinde gelişimini sağlamak, sosyal ve toplumsal konumunu yükseltmek, polisin yetki ve sorumluluklarını belirlemek, mesleki eğitim vermek ve bu eğitimleri günün koşullarına göre belirlemek, polis ve toplum ilişkilerinde uyumu sağlamak için çalışmalar yapmak, bir üyenin suçlanması durumunda üyeye ücretsiz adli yardım yapmak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber