EPDK'dan çıt yok

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Mayıs 2011 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akaryakıt fiyatlarındaki hızlı artışı frenlemeye yönelik adımlar atmadığı için eleştirilen EPDK'dan dün de çıt çıkmadı. Kurul 'tavan fiyat' dahil yeni bir karar almadı

EPDK'nın bugüne kadar promosyon yasakları akaryakıt fiyatlarını soğutmak için aldığı önlemler, ham petrol fiyatlarının artışına paralel rafineri çıkış fiyatlı zamların ard arda gelmesi ile yok oldu. TÜPRAŞ rafinerilerinin önceki gün yaptığı son 9 kuruşluk zamla benzinin litre fiyatı 4 Lira 40 kuruşa yaklaştı. Zamlara ilk tepki dün Başbakan Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, "Akaryakıt fiyatlarını kim belirliyor? Tamamıyla serbest piyasada belirleniyor ama bunu benim halkım bilir mi? İstediğiniz kadar anlatın, 'Hükümet zam yaptı' diyorlar" çıkışı ile önlem için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) adres gösterdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız'da dün "Akaryakıtta karlar yüksek. EPDK inceliyor" açıklaması yaptı. Hükümetten gelen bu tepkilerin ardından gözler EPDK'ya çevrildi. Ancak kurulun dün gerçekleştirdiği toplantıda fiyatları ve artışları frenlemeye yönelik "Tavan fiyat" dahil olmak üzere herhangi yeni bir karar almadı.

PİYASADA BELİRLENİYOR

EPDK kaynakları, zamları detaylı olarak incelemeye aldığı belirtilirken bir süre daha sektörü yakından izlemeye alınacağını belirtiyor. Akaryakıtta fiyatlar serbest piyasada belirleniyor. Ancak fiyat oluşumlarını EPDK'nın günlük izlemesinde. Kurulun kar marjlarının aşırı artması durumunda piyasaya geçici müdahale ederek "tavan fiyat" getirme yetkisi bulunuyor.

Serbest piyasada kâr payları yükseldi

Akaryakıtta fiyat artışlarında ham petrolün varil fiyatının 50 dolardan 128 dolara kadar tırmanmasının önemli katkısı bulunuyor. Hükümetin tepkisini çeken en büyük konuyu da kâr marjları oluşturuyor. Rakamlarda eleştiriyi destekliyor. 1 Ocak 2005'te "rekabetle fiyatlar düşer" hedefi ile geçilen serbest piyasa 20 kuruş olan akaryakıtta kâr payı bugün 40 kuruşa çıkardı. Akaryakıt fiyatlandırmasını günlük takip ettiklerini aktaran EPDK yetkilileri, "2009, 2010 ve 2011'de kâr marjlarında artış olmadı. Rakam olarak tüm seviye aynı" değerlendirmesi yaptı.

Zamlar motorinle devam

Önceki gece benzine gelen 9 kuruş zammın ardından kötü haber erken geldi. Motorine de yeni zam kapıda. EPDK yetkilileri, motorine 7-8 kuruşluk zam ihtiyacı olduğunu belirterek yakın zamanda motorine de zam göründüğünü aktardı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber