MEB, Parasız Yatılılık Sınavına soruşturma açmadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2011 08:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Fotokopili sınava soruşturma yok

Soru kitapçığı fotokopiyle çoğaltılarak yapılabilen Parasız Yatılılık Sınavı için Milli Eğitim Bakanı'nın ?Mağduriyetlere meydan vermeyin? dediği, soruşturma açmadığı öğrenildi

BAHAR ATAKAN Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nda (DPYB) eksik soru kitapçıklarının fotokopiyle çoğaltılması üzerine sınavın belirlenenden 3 saat sonra başlaması yönündeki iddialarla ilgili soruşturma başlatmadığı ortaya çıktı. Ancak MEB'in sınavları düzenleyen Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün bir iç inceleme başlattığı kaydedildi.

Bakan Nimet Çubukçu, haziranda yapılacak Seviye Belirleme Sınavları'yla (SBS) ilgili yayımladığı genelgede, eğitim yöneticilerinden ?aksaklık ve mağduriyete meydan verilmeyecek şekilde çalışılması ve güvenlik tedbirlerinin en üst düzeyde uygulanmasını? istedi.

Veliler bayılmıştı

30 Nisan'da yapılan DPYB' de bazı öğrencilere, soru kitapçıkları eksik geldiği için fotokopiyle çoğaltılan kitapların dağıtıldığı ve kitapçıklarında sorun olan öğrencilerin sınava 12.00'de başlayıp 14.00'te tamamladığı anlaşılmıştı. Aksaklık nedeniyle bazı veliler baygınlık geçirmişti.

YGS'de şifreleme ile kopya çekildiği iddiası tartışılırken, DPYB'deki aksaklık büyük tepki çekmişti. DPYB'deki hatalı işlemler dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın ?teftiş? boyutunda bir inceleme veya soruşturma yürütmediği belirtildi. Ancak MEB'in sınavları düzenleyen Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün bir iç inceleme başlattığı kaydedildi.

Çubukçu ise yayımladığı bir genelge ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine uyarılarda bulundu. Genelgede, ?Olumsuzluklara mahal vermemek için sınav öncesi hazırlıklarda ve sınav uygulamalarında daha hassas ve daha titizlikle her türlü tedbirin alınması gereği açıktır. Sınav sorularının hazırlanmasından, sonuçların ilan edilmesine kadar geçen baskı, sevk, sınav uygulamaları ve değerlendirme aşamaları da dahil bütün iş ve işlemlerde aksaklık ve mağduriyete meydan verilmemesi için her kademedeki personel mevzuat çerçevesinde görevlerini en üst seviyede güvenlik tedbirlerine uygun, zamanında, doğru ve eksiksiz olarak gerçekleştirecektir? denildi.

Velilere bina yasağı

Genelgeye göre, eğitim yöneticilerinin yerine getireceği bazı uygulamalar şöyle:

- MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm kurumlar güvenlik önlemi alacak.

- Soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının basıldığı merkezin elektronik koruma sistemleri ile fiziki güvenliği en üst seviyede tutulacak.

- Güvenliğin sağlanmasında ileri teknoloji imkanlarından yararlanılarak herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.

- Optik okumalar, her cevap kağıdı için farklı hassaslıkta iki kez yapılacak. Her iki okuma sonucunda farklı durum çıkarsa kağıt komisyon nezaretinde gözle değerlendirilmesi esas olacak.

- Öğrenci velilerinin, hiçbir şekilde sınav salonlarının bulunduğu binalara girişlerine izin verilmeyecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber