ÖSYM: Şifreleme hukuka uygun/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Mayıs 2011 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YGS ile ilgili savunmasını veren ÖSYM şifrelemenin sınavın güvenliğine gölge düşürmediğini belirtti

YGS'de "şifre" iddiaları nedeniyle sınavın iptali istemiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne açılan davada ÖSYM, savunmasını son dakikada yaptı. Savunmada, davanın reddini talep eden ÖSYM, kişiye özel kitapçık uygulamasından kaynaklanan şifrelemenin hukuka uygun olduğu ve sınavın güvenliğine gölge düşmediğini savundu. 1.7 milyon adayın katıldığı YGS'de karar aşamasına gelindi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun YGS soruşturmasına ilişkin iddialarının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının açıklama yapması beklendi. ÖSYM'nin de bu açıklamaya göre savunma vereceği iddialarının konuşulması üzerine Savcılık, "Bugün herhangi bir açıklama yapılmayacak" diyerek ÖSYM'ye savunma desteğinin olmayacağının mesajını verdi. Savcılığın açıklamasından bir saat sonra ÖSYM yetkilileri 7. İdare Mahkemesine gelerek savunmalarını sundu. Savunma dosyasında "Kişiye özel kitapçığın" mantığı anlatıldı. Teknik olarak her sınavda algoritmanın kullanıldığı belirtilen savunmada, şifreleme iddialarına karşılık ise sınav güvenliğinin sağlanabilmesi, toplu kopyanın önlenebilmesi amacıyla kişiye özel kitapçık uygulamasını savundu.

KARARI 4 KRİTER BELİRLEYECEK

YGS'nin hukuka uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığına bakacak olan mahkeme, kararını verirken ÖSYM Kanunu'ndaki sınavların uygulanmasına yönelik bilimsellik, güvenilirlik, adalet ve tarafsızlık ilkelerinin yerine getirilip getirilmediğini inceleyecek. YGS'nin öncelikle yürütmesinin durdurulup durdurulmayacağına karar verecek olan mahkeme heyeti, ÖSYM'nin savunmasını da dün gece mesai yaparak inceledi. Heyetin, bugün yapacağı ilk toplantıda bir karara varabileceği belirtildi. Ancak, mahkemenin ilk toplantıda karar verememesi halinde 1.7 milyon öğrenci için hayati önem taşıyan kararı bu hafta içerisinde kesinleştirmesi bekleniyor. Öte yandan davayı açan üniversite adayı öğrencinin avukatı Ahmet Gürol Şağban, savunmayı alamadığını kaydetti. Sağban savunmaya itiraz edebileceklerini belirterek şunları söyledi: "Savcılık açıklama yapmayarak en doğrusunu yaptı. Çünkü yargı sürecinin hiçbir şeyden etkilenmemesi gerekir. Yargı en doğru kararı verecektir. ÖSYM'nin savunma vermesinin bir ehemmiyeti yok çünkü öğrencilere gönderilen mektupta ÖSYM şifreyi itiraf etmiştir. Mahkeme bugünden itibaren kararı görüşmeye başlar."

Demir'in ısrarı iptale neden olmuş

YGS'de cezaevlerinde 130 adayın sınavının iptal olmasına yol açan kitapçık krizinin oluşmasında ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir'in "mahkuma özel kitapçık" ısrarının da etkili olduğu belirtildi. Kişiye özel kitapçık uygulaması kararı alındığı gün cezaevlerinde sürekli yer değiştirmek zorunda kalan mahkumların durumu gündeme geldi ancak Demir, "Mahkum nerde sınava girerse girsin kendi kitapçığını göndereceğiz" dedi. Bir ÖSYM yetkilisi şunları anlattı: "Sınava 2 gün kala Adalet Bakanlığı'ndan gelen liste ile her şey altüst oldu. Mahkumların kimi tahliye olmuş, kiminin yeri değişmiş. Yedek kitapçık bastık ama kontrol etmeden gönderince kitapçıklarda sorular ve cevap şıklarının olmadığını öğrendik."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber