Bürokrasinin yaban domuzu avı

Haber Giriş : 11 Nisan 2005 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanlığı'nda bir "sürek avı" yaşandı. Okuyacağınız olay, Erzurum'da Başbakan Erdoğan'a anlatıldı. Bürokrasinin neler yaptığını gösterme açısından ibret verici.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, haftasonu İzmit Kartepe'de Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle ile birlikte oldu.

EMD Ekonomi Zirvesi'nde Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu anlatan Hisarcıklıoğlu, bürokrasinin herşeye yön vermeye çalıştığından yakındı. Kimi zaman yapılan iyi niyetli girişimlerin bile bürokratlar elinde içinden çıkılmaz hale dönüştürüldüğünü yaban domuzu genelgesiyle anlattı. Hisarcıklıoğlu, "aynen yaşanmış. Başabakan'ın da bilgisi var" dediği yaban domuzu olayı şöyle:

"Tarım Bakanlığı bir yazı çıkarıyor. Muhatap illerdeki Tarım İl Müdürlükleri. Müdürlüklerden tarımsal zararlıların sayşılması isteniyor. Bunların içerisinde yaban domuzu da var.

Tarım Bakanlığı, taşradan, zararlıların durumu hakkında bilgi alıyor. Bakanlık, taşraya emir veriyor: 'Eğer il sınırlarınız içerisindeki yaban domuzu sayısı 150'yi aşarsa sürek avı başlatacaksın. Sürek avı ile sayıyı 150'nin altına indireceksin. Öldürülen domuzların kuyruğunu kesip merkeze göndereceksin.'

KOMŞU İLE KAÇAN DOMUZLAR

Yeni atanan bir tarım il müdürü bakıyor ki il sınırları içerisinde 149 yaban domuzu var. "Bu hayvan mecbur çoğalacak" diye düşünüyor. 150'ye çıktı dese sürek avı başlatması gerekiyor. Sürek avı başlatsa bunların kuyruklarını isteyecek, Ankara'ya gönderecek bir sürü meşguliyet.

İl Müdürü, domuz sayısını 149 olan sayıyı 99 diye yazın Ankara'ya gönderiyor. Ardından bir ay sonra bir yazı geliyor:

'Geçen yıl ilinizde bulunan yaban domuzu sayısı 149 idi. Şimdi 99'a indiğini beyan ediyorsunuz. Sürek ayı yaptınız ise, belirtilen talimatı uyguladınız mı? Uyguladınız ise kuyrukları nerede?'

İl Müdürü bakıyor durum çıkmazda. Anakara'ya şu yazıyı yazıyor: 'Köylüler habersiz olarak sürek avını başlatmış. Başlattıktan sonra yaban domuzlarından 50 tanesi kömşu ilin sınırlarına geçti."

Bakanlık durur mu?. Öbür ile bakıyor, belirtilen sayılarda bir artış yok. 50 yaban domuzunu mevcut rakamın üzerine koyuyor. 150 geçiyor. Hemen o ilin tarım dürülüğüne bir yazı:'Koşmu ilden sizin sınırlarınızdan sizin sınırlarınıza 50 domuz geçti. Toplamda 150'yi geçti. Sürek avını başlatın.'

Gelen talimata il müdürü şaşırıyor. Sonunda o ilin müdürü de bir öncekinin yöntemini uyguluyor. Ankara'ya yazıyor:'Doğru. Komşu ilden bizim sınırlarımıza 50 yaban domuzu geçti. Bunun farkına varan köylümüz sürek avına başlattı. 50 yaban domuzu, komşu ilin sınırlarına geçti.'

En sonunda il tarım müdürlükleri, 50 yaban domuzunu en doğuda Ermanistan sınırlarına kadar getiriyor. Ermenistan'a komşu ilin müdürünün işi kolay, hemen yazıyor:"Evet, komşu ilden gelen yaban domuzları için sürek avı başlatıldı. Yaban domuzları 'komşu ülkenin sınırlarına geçtikten sonra sürek avına son verdik."

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber