Güler: Kaçağı yakaladık, zam yapmadık

Haber Giriş : 11 Nisan 2005 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrikte kayıp ve kaçak oranının düşmesiyle, gelirlerin arttığını belirterek bu sayede elektrik fiyatlarına zam yapılmadığını söyledi.

Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TEDAŞ tarafından taranan 13 milyon elektrik abonesinden 708 bininin kaçak elektrik kullandığının belirlendiğini kaydederek, "1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ceza Kanunu ile kaçak elektrik kullanımı nitelikli hırsızlık kahsamına alınacaktır, artık kaçak elektrik kullanımının cezası 2-5 yıl arası hapistir. Vatandaşlarımımızı uyarıyorum, kaçak elektrik kullanmak artık nitelikli hırsızlık suçudur." dedi.

NİTELİKLİ HIRSIZLIK

Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kaçak elektrik kullanımının 1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan Yeni TCK ile nitelikli hırsızlık suçu sayılacağını belirterek, 1 Haziran'dan sonra kaçak elektirk kullananların 2 ila 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacağını vurguladı. Güler, AK Parti'nin aylık yayın organı, "Türkiye Bülteni" ne verdiği demeçte, Türkiye Elektirk Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ) 1 Ocak 2003 tarihinde başlayan kayıp ve kaçakla mücadele ve tahsilatın arttırılması çalışmaları kapsamında toplam 25 milyon aboneden 13 milyonunun tarandığını, bu tarama sonucunda ise 708 bin abonenin kaçak elektrik kullandığının belirlendiğini vurguladı.

Kaçak elektrik kullanan 708 bin aboneye 653 milyon YTL ceza kesildiğini kaydeden Güler, bu rakamın 195 milyon YTL'sinin tahsil edildiğini ifade etti. Güler, kaçak elektrik kullanan 200 bin abonenin de savcılığa verildiğinin altını çizdi.

KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 25'TEN YÜZDE 18'E DÜŞTÜ

Güler, yürütülen çalışmalar neticesinde kayıp kaçak oranının yüzde 25'ten yüzde 18'lere kadar gerilediğini belirtti. Yüzde 25'lik kayıp kaçak oranı ile 75 bin evsize ev, 500 bin işsize ise iş verilebileceğini kaydeden Güler, yüzde 25'lik kayıp kaçak oranının 1.5 milyar dolara tekabül ettiğinin altını çizdi.

Yakalanan kayıp kaçakta elde edilen yüzde 6'lık bir düşüşün Ankara'nın bir yıllık kullandığı elektrik tüketimi kadar olduğuna dikkat çeken Güler, kaçak elektrik kullanıcılarının bedelini ödemedikleri için, sınırsız elektrik kullandığını, bunun da her yıl binlerce trafo ve kilometrelerce hattın yanmasına neden olduğunu belirtti.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber