Elleri çapraz tutmak acı hissini azaltıyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Mayıs 2011 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilim adamları, vücudun üzerinde kolları çapraz tutmanın beyinde acının hissedildiği bölgede karışıklık yaratıp, acı hissinin azalttığını söyledi.

Londra Üniversitesi'nde bir grup bilim adamı tarafından yapılan araştırmaya göre, vücuda herhangi bir darbe aldıktan sonra, kolları çarpraz tutmak acıyı azaltıyor

Bilim adamları, vücudun üzerinde kolları çapraz tutmanın beyinde acının hissedildiği bölgede karışıklık yaratıp, acı hissinin azalttığını söyledi.

Sonuçları ?Pain? dergisinde yayımlanan araştırmada, deneklerin ellerine lazer yoluyla iğne batması hissi verildi. Kişilerden hissettikleri acının derecesini belirtmeleri istendi. Deneye katılanların acıya verdikleri tepki, özel bir aletle ölçüldü. Sonuçlar, ellerini çapraz tutanların acı algısının daha zayıf olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmayı yürüten Dr. Giandomenico Lannetti, ?Günlük hayatta, solumuzda kalan cisimlere dokunmak için sol elimizi, sağ taraftakilere dokunmak için ise sağ elimizi kullanıyoruz. Bu da, beyinde vücudun sağ tarafının ve sağ tarafımızda kalan dış dünyanın haritalarının aynı anda okunmasını, dolayısıyla duyuların daha keskin olmasını sağlıyor? diye konuştu.

Lannetti, kolları çapraz bir biçimde tutmanın, bu iki haritanın aynı anda okunamamasına ve dolayısıyla dış etkilerin daha düşük algılanmasına yol açtığını söylüyor. Araştırmacılar, bu bulguların kronik ağrı çeken hastalarda kullanılabilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber