MEB Özürlü Personel Sınavı eziyete dönüştü.

Haber Giriş : 11 Ağustos 2003 06:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Özürlü Personel Sınavı eziyete dönüştü.

Onlar duymuyor, görmüyor ya da yürüyemiyor. Bazısı kalem bile tutamıyor. Şartları zorlayıp Milli Eğitim'in sınavına katıldılar. Ancak İstanbul'da dik merdivenler ve bozuk organizasyonla karşılaştılar

Elif, Reyhan, Alican, Mustafa ve Durmuş... Milli Eğitim Bakanlığı'nın İstanbul bölgesindeki Milli Eğitim Müdürlükleri'nde işe alacağı 13 kişilik engelli kadrosu için kilometrelerce yol tepip sınavın yapılacağı Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ne gelenlerden sadece birkaçı...

Yüzlerce engelli, bütün imkanlarını zorlayarak sınava başvurdu. Kimi borç aldı, kimi tüm harçlığını 50 milyon lira tutan sınav masrafı için kullandı ve cebinde beş kuruş olmadan sınavın yapılacağı okulun kapısında beklemeye başladı.

SINAV DEĞİL, EZİYET
Bir umut onlarınki, yıllardır 'engellendikleri' hayattan en azından bir iş sahibi olarak sıyrılma umudu... Ama daha sınavın yapılacağı okula giremeden engellerle savaşmak zorunda kaldılar. Kimi, okulun dik merdivenlerine koltuk değnekleriyle tırmanmaya çalıştı, kimi de doğru düzgün organize edilmemiş yanlış listeler yüzünden Cağaloğlu'ndan çıkıp, İstanbul Lisesi'nin yolunu tutmak zorunda kaldı. Zaten az olan umutlar, daha sınav başlamadan tükenmeye başladı. Bütün çaba, o 13 kişiden biri olabilmek içindi ama engelliler için açılan sınavın kendisi, kocaman bir engele dönüştü.

69 İLDE YAPILDI
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ona bağlı birimlerde çalıştırılacak 3 üniversite, 4 lise ve 6 ilköğretim okulu mezunu olmak üzere toplam 13 fiziksel engelli kadrosu için 'sürekli olarak çalışma gücünden en az yüzde 40 yoksun' olduklarını gösteren sağlık kurulu raporu alan 432 ilköğretim okulu, 395 lise ve 86 üniversite mezunu olmak üzere toplam 913 fiziksel engelli başvuruda bulundu.

Bakanlığın Engelli Personel Sınavı, 69 ilde yapıldı. Her ilin bakanlıktan bağımsız olarak kendi bünyesinde yaptığı sınavda sorular da Milli Eğitim Müdürlükleri'nce hazırlandı. Toplam 356 kişilik kadro için binlerce engelli sınava katıldı. Bunlardan 155'i hizmetli, 127'si lise mezunu memur, 174'ü de üniversite mezunu memur olarak Görme, işitme ve ortopedik özürlülerin katıldığı sınavda adaylar, mezun oldukları okula göre hazırlanan testleri yanıtladı. Sınavda yardımcı olsun diye işitme ve görme engelliler için öğretmenler de hazır bulundu .

'TORPİLİ OLAN KAZANIYOR'
23 yaşındaki Mustafa Gürel'in (solda) dünyası doğuştan karanlık. Liseyi dışarıdan okuyor. Mustafa, "7 kez sınava girdim, 4 kez kazandım. Hala bir işe yerleştirecekler. Torpil yok sürünüyoruz"diyor. Alican Varlı, 32 yaşında ve o da Mustafa gibi görme engelli. Seyyar satıcılık yaparak karnını doyurmaya çalışıyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber