MEB, liseleri mağdur edecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2011 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haftalık Ders Çizelgelerinin değişmesi ile beraber ortaya çıkan sorunu 16.12.2010'da ele almıştık.

Bunun üzerine bakanlık açıklama yayımlamış biz de bu konuda bir değerlendirme yapmıştık.

Sorunu tekrar özetlersek;

10.Sınıflarda;

- Dil Anlatım
-Türk Edebiyatı
-Tarih
-Coğrafya
-Yabancı Dil

Dersleri ortaktır.

Yeni sisteme göre (alanların kaldırılması ile) bu derslerin seçmelilerini de seçmek mümkün.

Yani 3 saat Türk Edebiyatı dersini zorunlu okuyan öğrenci 1 saat Seçmeli Türk Edebiyatı Dersi seçerek bu dersi 4 saat olarak okuyabilmektedir.

Bu öğrencinin sınav ve diğer değerlendirmelerinde iki ders de ayrı görüleceği halde aynı puanlar verilerek gerekli düzenleme yapılmıştı.

Bu öğrenciler Seçmeli Türk Edebiyatı seçmiş ise Seçmeli Türk Edebiyatı ve Türk Edebiyatı derslerinden değerlendirilirken iki derse de aynı puanların girilmesi emredilmişti. Karnede de iki ders yer alacak fakat sınıf geçme, sorumluluk durumlarında bu iki ders tek ders olarak değerlendirilecekti.

Bu derslerden başarısız olan öğrencilerin karnelerinde iki kat başarısız ders görüleceğinden de sıkıntılar çıkacaktı. Bu konular ilk dönem velilere anlatılarak bir şekilde aşılmıştır.

Şu anda soru var mı?

Evet var şu anda öğrencilerin kaderlerinin belirlendiği sınıf geçip geçemeyeceklerinin tespit edildiği bir dönem;

Aşağıdaki karne incelendiğinde sorunun varlığı ortaya çıkacaktır.

Karnede Öğrencinin;

-Türk Edebiyatı

-Seçmeli Türk Edebiyatı

-Seçmeli Matematik

Derslerinden başarısız olduğu görülmektedir.

Başarısız ders sayısı 3 olduğu halde Seçmeli Türk Edebiyatı ve Türk Edebiyatı derslerinin bakanlık emri gereği birlikte değerlendirilmesi gerektiğinden, öğrencinin başarısız sayısının 2 olduğu tescillenmelidir.

Yani bu öğrencinin 2 dersten sorumlu geçmesi gerekir.

Karnenin sağ tarafına bakıldığında öğrencinin daha önce sınıfta kalmış olması nedeniyle Öğrenim Hakkını tamamladığı yazmaktadır. E-okul sistemine durumu yansıtamayan bakanlık yetkilileri Sonuç Bölümünde ?Sorumlu Geçti? bölümü işaretlenmesi gerektiği halde sistem bunu yapmamaktadır.

Bu da velide hatta ve hatta öğretmenlerde kafa karışıklığına yol açacaktır. MEB'in daha sistematik bir yöntemle çözmesi gereken bir sorun taşıma suyla değirmen dönmez misali çözmektedir.

Karneler dağıtıldıktan sonra bu sorun çözümlenmezse daha da büyüyecektir. Çünkü öğrenci bu 5 dersten 4 ünden kaldığında başarısız ders sayısı 8 olacaktır. 27 Haziran'da başlayacak Ortalama yükseltme sınavlarında öğrenci mevzuat gereği 4 ders seçebilmektedir. Burada seçimi nasıl yapacağı karışacak, sadece zorunlu olan dersleri seçse sistemin 8 derse birden not girişine izin verip vermeyeceği de muammadır?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber