Borç batağındaki SSK'da akıl almaz müsriflik

Haber Giriş : 19 Nisan 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE bir yandan ekonomik sorunlarına çare ararken, diğer taraftan işsizlerine istihdam imkânı sağlamaya çalışıyor. Ancak kimi zaman ortaya çıkan tablolar, bu konularda devletin bile gereken özeni göstermediğini gözler önüne seriyor. Tıpkı Sosyal Sigortalar Kurumu'nda olduğu gibi...

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) 2003 SSK Raporu'nda yıllardır âtıl durumda bulunan ve boş olarak bekletilen SSK'ya ait gayrimenkullere dikkat çekildi. Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü kullanımında 10 adet, Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü kullanımında ise 16 adet taşınmazın boş olarak durduğu tespit edildi. Bu taşınmazlardan bazılarının yıllardır boş kalması sonucunda binalarda büyük çaplı bakım ve onarım yapılması gerektiği belirlendi.

Özellikle büyük illerde kurumun her türlü binaya ihtiyacı olduğu belirtilirken, Ankara'da 3 binanın, İstanbul'da 4 binanın boş olarak bekletildiği vurgulandı. Olayın asıl düşündüren tarafı ise binalar boş beklerken, Ankara'da Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün kiralık bir binada hizmetlerini sürdürmesi.

İstanbul'da eğitim tesisi, misafirhane veya lojman gibi amaçlarla kullanılabilecek binalar da boş duruyor. Raporda, buna örnek olarak İstanbul'da 10 katlı 44 daireli Beşiktaş Vişnezade Mahallesi'ndeki binanın yıllarca boş bekletilmesi gösterildi.

Çürüyen binalar

Raporda, SSK'nın boş duran binalardan kira elde edemediği, âtıl bekleyen gayrimenkullerde bakımsızlıktan ağır hasarlar meydana geldiğine işaret edildi. Nevşehir Kozaklı Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Merkezi de yıllardır âtıl durumda bekliyor. Tesis, yapılan açık artırmada 1.2 milyar lira aylık kira bedeli üzerinden Armak AŞ'ye 6 Eylül 1996 tarihinde 25 yıl süreyle kiralandı. Ancak, kiracı binayı faaliyete geçirmezken, kira ödemesinde de bulunmadı. Raporda, kurum tarafından tesisin şirkete kiraya verildiği 1996 tarihinden, tesisin geri alındığı 30.03.2001 tarihine kadar geçen sürede tesisin hiç işletilmemesi ve boş olarak bekletilmesi nedeniyle 3 trilyon lira hasar bedeli için açılan davanın devam ettiği belirtildi.

Yarım kalan hastaneler

Raporda, yarım kalan yatırımlara da dikkat çekildi. Birçok projenin yatırım programında yer almasına rağmen üzerinde herhangi bir harcama yapılmadığı ortaya çıktı. 2003 yılında yatırım programında yer alan ?Yataklı ve Yataksız Sağlık Tesislerinin Etüt Projelerinin Tadili İle İlgili Proje?ye 500 milyar liralık ödenek ayrılmasına rağmen yıl içinde ödenek kullanılmadığı belirlendi.

Kurumun yatırım projelerinin sözleşmelerinde öngörülen sürelerde bitirilemediği belirtilirken, projelerin bitiş tarihinin her yıl bir sonraki yıla ertelendiği kaydedildi. Arsa temini, ön hazırlık ve etüt proje çalışmaları gerekli düzeye getirilmeden projelerin yatırım programına alındığı ifade edildi. Raporda, üzerinde hiçbir harcamada bulunulmayan ancak yatırım programında yer alan işlerin gözden geçirilmesi istenirken, bunların mevcut program kapsamından da çıkarılması önerildi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber