Davutoğlu'ndan AB'ye Kıbrıs resti: İlişkileri dondururuz/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Temmuz 2011 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kıbrıs'ta çözüm sağlanamaz ve Temmuz 2012'de Rum Kesimi AB dönem başkanlığını tek başına üstlenirse, Türkiye-AB ilişkilerinin donma noktasına geleceğini söyledi

KKTC ile Rum Kesimi arasında geçen hafta yapılan görüşmelerin ardından Türk tarafı ?yıl sonuna kadar çözüm, 2012'de referandum? vizyonunu ortaya koyarken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da AB'ye Kıbrıs resti çekti. Davutoğlu, adada çözüm sağlanmadan Temmuz 2012'de Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB dönem başkanlığını alması durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin donma noktasına geleceğini söyledi. Kıbrıs'ta bir an önce çözüme ulaşılması ve Temmuz 2012'deki AB dönem başkanlığının ortaklaşa üstlenilmesinin amaçlandığını belirten Davutoğlu şöyle konuştu:

Rumları muhatap almayız

?Bu olmazsa, Rum tarafı bu müzakereleri geciktirerek Temmuz 2012'de tek taraflı dönem başkanlığını alırsa bu sadece adada bir çözümsüzlük anlamına gelmez aynı zamanda Türkiye ile AB ilişkilerinin tıkanıklığın ötesinde donma noktası anlamına gelir. Bunu sabah yaptığımız görüşmede açık bir şekilde AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stephen Füle'ye de söyledim. Biz Rum Kesimi'nin çözüm olmadan üstleneceği bir dönem başkanlığında Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin sürdürülebileceği kanaatinde değiliz. Yani o dönem için bizim herhangi bir şekilde Rum Yönetimi dönem başkanlığını muhatap almamız söz konusu değildir. Bu tıkanıklığı aşmanın tedbirlerini de şimdiden almalıyız. Bu tedbir de açık şekilde çözümün bu sene sonuna kadar gerçekleşmesi ve gelecek sene içinde karşılıklı onaylarla yeni Kıbrıs devletinin dönem başkanlığını alması.?

?Gerçekten Türkiye-AB ilişkilerinde stratejik kararlar alma vakti gelmiştir? diyen Davutoğlu, ?Biz kararlılığımızı hükümet programında bir kez daha vurguladık. Ancak aynı kararlılığı AB'nin de göstermesi lazım. Tıkanıklığın kilidi, anahtarı bir anlamda Kıbrıs'ta alınacak mesafedir. Bir tarafta sürekli inisiyatif alan Türk tarafı var, diğer tarafta da konuyu zamana yayma teşebbüsünde olan ve bu yolla AB'de adanın tümünü temsil edecek şekilde dönem başkanlığını üstlenme çabası içinde olan Rum tarafı var? dedi.

Fule tepki gösterdi

Füle ise Davutoğlu'nun açıklaması hakkında ?Bu tip yorumlar için doğru zaman olmadığını düşünüyorum. Çünkü içinde bulunduğumuz bu dönem, esasında Türkiye-AB ilişkilerine, reform sürecine, katılım müzakereleri sürecine yeni bir ivme kazandırmak için doğru bir zaman? dedi.

Cengiz AKTAR

ANALİZ

Türkiye çözüm için son tarihi belirledi

Ankara aybaşında Kıbrıs konusunda çok önemli bir hamlede bulundu. Rum tarafının en hassas olduğu toprak ve mülkiyet konularında görüşülebileceğini açıklayarak onyıllardır süren soruna kalıcı bir çare bulmayı sağlayabilecek yolu açtı. Davutoğlu da KKTC ziyaretinde ?bu yıl sonuna kadar bir çözüm bulmayı ve yılbaşında da referanduma gidilmesini ümit ediyoruz. Böylece Kıbrıs 1 Temmuz 2012'de AB dönem başkanlığını tüm adayı temsil eden yeni bir devlet olarak devralabilir' diyerek hamleyi teyit etti. Bakan'ın dünkü sözleri BM'nin verdiği takvim uyarınca hızlanacak müzakerelere Türkiye'nin verdiği desteğin ifadesi olarak okunabilir. Türkiye gelecek aylarda AB de dâhil tüm aktörlerin, dönem başkanlığının yeni devlet tarafından icra edilmesini sağlayacak şekilde kalıcı çözümle taçlandırmak için çaba sarf etmesini istiyor. Temmuz 2012'ye tıpkı BM gibi bir nevi son tarih olarak işaret ediyor. Yoksa Bakan'ın ?ilişkilerin donması' olarak ifade ettiği durum şimdikinden farklı değil

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber