Yüce Divan'da atama sıkıntı yaşanıyor

Haber Giriş : 21 Nisan 2005 06:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer'in, Yüce Divan'a emekli olan üyeler Ertuğrul Ersoy ile Prof. Dr. Fazıl Sağlam'ın yerine henüz atama yapmaması sıkıntı yaratıyor. Sezer'in atamaları biraz daha bekletmesi halinde, atanır atanmaz yedek üyelerin yerine geçecek 2 üye, davaların "çok önemli" olarak görülen duruşmalarına katılmadıkları halde karar verecekler.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yaklaşık 4 aydır Yüce Divan Heyeti'nden emekli olan üyelerin yerine atama yapmıyor. Duruşmaların en can alıcı bölümlerinde yedek üyeler görev yapıyor. Sezer'in atamaları geciktirmesinin, Yüce Divan kararlarının tartışmaya açılmasına sebep olabileceğinden endişe ediliyor. Yüce Divan'da eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski bakanlar Hüsamettin Özkan, Güneş Taner, Recep Önal, Cumhur Ersümer, Zeki Çakan, Yaşar Topçu ve Koray Aydın'ın yargılandığı 5 ayrı dava, yaklaşık 4 aydır yedek üyelerle yürütülüyor. Yüce Divan Heyeti'nde bulunan Ertuğrul Ersoy 1 Ocak'ta, davalardan bazılarında sanıkların savunmalarını dinleyen Prof. Dr. Fazıl Sağlam da 23 Şubat'ta emekli oldu. Ersoy ile Sağlam'ın yerine yedek üyeler Mustafa Yıldırım ile Cafer Şat duruşmalara girmeye başladı. Duruşmalarda sanıkların savunmalarını yapma aşamaları tamamlanırken, tanıklar dinlenmeye başlandı. Özellikle eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Güneş Taner ile eski bakanlar Recep Önal, Hüsamettin Özkan, Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın yargılandıkları davalarda önemli tanıklar dinlendi. Bu duruşmalarda yedek üyeler Yıldırım ve Şat heyette yer aldı. Sezer'in atamaları bekletmesi Yüce Divan davalarında önemli bir sıkıntıyı gündeme getirdi. Sezer'in atamaları biraz daha bekletmesi halinde, atanır atanmaz yedek üyelerin yerine geçecek 2 üye, davaların "çok önemli" olarak görülen duruşmalarına katılmadıkları halde karar verecekler. Bu durum, Yüce Divan kararlarının tartışmaya açılması endişesini de beraberinde getirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yaparken Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer'in, üye atamalarının gecikmesinin yarattığı sıkıntıyı fark etmemesinin mümkün olmadığı kulislerde konuşulurken, Sezer'in atama yapmamasının sebebi merak konusu oldu.

SEÇİMLERİ DE ETKİLEYECEK

Yeni üyelerin atanmasının gecikmesi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı seçimlerini de etkileyecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Haziran ayında emekli olacak. Sezer'in atayacağı iki yeni üye başkanlık seçiminin de kilit isimleri olacak. Atamaların henüz yapılmaması ve gelecek aylarda yapılması, atanacak yeni 2 üyenin mahkeme heyetinde bulunan diğer üyeleri hiç tanımadan başkan seçimi yapmalarına yol açacak.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber