Hakim ve savcı adayları, stajı karakolda bitirecek

Haber Giriş : 21 Nisan 2005 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek öncesi eğitimlerini Danıştay, Yargıtay, valilikler ve mahkemelerde yapan hakim ve savcı adayları artık karakollara da gidecek.

Adaylara mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak amacıyla kurulan Adalet Akademisi, konuyla ilgili talebini İçişleri Bakanlığı'na iletti. Olumlu cevap aldıktan sonra eğitim programına karakolları da dahil eden akademi yetkilileri, hakim ve savcı adaylarının emirleri altında çalışacak polisi yakından tanıma fırsatı bulacaklarına dikkat çekiyor. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni Ceza Muhakemesi Kanunu adli işlemlerde tüm yetkiyi savcıya bırakıyor. Savcılar bu görevi, karakollarda kendilerine bağlı özel ?Adli Kolluk? birimi ile yerine getirecek.

Hakim ve savcı adaylarına mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak ve bunu davranış haline getirmelerini sağlamak amacıyla kurulan Türkiye Adalet Akademisi hakim ve savcı adaylarının yetişmesinde önemli değişikliklere gidiyor. İki yıllık eğitimlerinin, 3 aylık hazırlık eğitimi ile dört aylık son eğitim dönemi olmak üzere yedi ayını Adalet Akademisi'nde geçiren hakim ve savcı adayları artık stajlarının bir bölümünü karakollarda yapacak.

Stajyer hakim ve savcılar, hırsızlık, gasp, cinayet ve kapkaç gibi bir olay işlendiğinde çalışma sistemini yakından inceleyecek. Polisin olay gerçekleştikten sonra yaptığı tüm işlemler, savcı ile olan çalışması stajyer tarafından yerinde görülecek. Polis ve savcı arasında gerçekleşen adli yazışmaların yanı sıra, stajyer hakim ve savcılar mesleğin yazılı olan ya da yazılı olmayan kurallarına uygun hareket tarzını karakollarda görme imkanını elde edecekler.

Türkiye Adalet Akademisi yetkilileri hakim ve savcı adaylarının karakollarda staj yapmasına ilişkin düşüncelerini geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile paylaştı. Edinilen bilgilere göre, bakanlık yetkilileri, gelen bu teklife sıcak yaklaştı. Bakanlık yetkilileri başkent Ankara'daki tüm karakolları hakim ve savcı adaylarının eğitimine açılabileceğini belirtiyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, ?Emniyet görevlilerimiz savcılarımızın emri altında çalışıyor. Ancak bugüne kadar hakim ve savcılar emniyetle ilgili herhangi bir birimde staj yapmamıştı. Bu sebeple mesleğe yeni başlayan bir savcı ile emniyet görevlileri arasında bazı olumsuzluklar yaşanabiliyordu. Şimdi savcılarımız emirleri altında çalışacak emniyet görevlilerini mesleğe başlamadan önce tanıma fırsatı bulacak. Biz, karakollarda yapılacak eğitim süresinin mümkün olduğunca uzun olması taraftarıyız. Savcı adaylarının karakolun havasını solumasının yapılacak hizmette başarıyı da beraberinde getireceği görüşündeyiz.? diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber