Aşırı sıcakta sahura özenin

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Temmuz 2011 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyetisyen Zeynep Akçay, önerdi: ?Ramazan'da mutlaka sahura kalkın ve bol bol meyve tüketin!?

AŞIRI sıcakların yanı sıra, sahurdan iftara en az 16 saat aç ve susuz kalınacak olması, bir takım sağlık önlemlerini de kaçınılmaz kılıyor.

Özel TEM Hospital diyetisyenlerinden Zeynep Hasoğlu Akçay, sıcaktan en az etkilenmek için en başta sahur öğününün kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Akçay, ?Öğün saatleri değiştiğinden ve özellikle günlük 6 öğün olması gereken sayısı 2'ye düştüğünden mutlaka sahura kalkılmalı. Sahuru kahvaltı gibi düşünürsek; peynir, zeytin, domates-salatalık, esmer ekmek ve 1 porsiyon süt veya yoğurt tüketilmeli? dedi.

Meyve tüketerek bünyede su tutun

Ramazan ayında meyve tüketimi normale göre daha az olduğu için sahurda da 1-2 porsiyon meyve yenmesi gerektiğini vurgulayan Akçay, ?Özellikle karpuz-kavun gibi meyveler azalan su tüketimini için de iyidir. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlardan biri de su tüketimi. 12 saatten uzun sürecek açlık durumunda oruç tutanları etkileyecek en büyük faktör susuzluk. Günlük 2-3 litre olan su ihtiyacını iftardan sahura kadar karşılamak gerekir. Bol bol su tüketilmeli ayrıca meyve suyu, komposto, çay gibi içeceklerle de su tüketimi artırılmalıdır? diye konuştu.

İftardan sonra hareketli kalın

Uzun süren açlığın ardından iftarda birden bire aşırı yemek yemenin çok zararlı olduğunu anlatan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: 1 adet hurma veya 1 bardak su ile oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba içip 15-20 dakika kadar ara vermek gerekir. Ara vermek iftardan sonra oluşabilecek reflü, hazımsızlık, şişkinlik gibi rahatsızlıkların azaltılmasına da yardımcı olur. Ara öğün olarak meyve, süt veya yoğurt/ayran/cacık tüketilebilir. Ayrıca iftardan hemen sonra yatmamak, şikayetleri azaltmada yardımcı olur. ÖZLEM YURTÇU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber