Anadolu lisesinde yedek olarak sırada bulunan öğrenci, mağdur olabilir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ağustos 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Önlem Almazsa Lise Adayları Mağdur Olacak

Bilindiği üzere bu yıl özellikle Anadolu Liselerinde kontenjan açığı kalmaması için öğrencilere yedek uygulaması getirilmiştir.

Her öğrenci sonuçlarına baktığında bazı okullarda yedek olduğu görülmektedir. Bu durum velileri umuda sokmuş şu yedekler bitsin yerleşemezsem Genel Liseye başvururum diyor. Burada da yanılıyorlar. Çünkü bu kez Genel Lisede de kendilerine yer kalmayabilir.

Hemen Açıklayalım:

Yedek Listelerden yerleşmelerin son tarihi 27.08.2011

Sınavsız Öğrenci Alan Genel Liselerin Aday Kayıt Başvuru Son Tarihi ise 26.08.2011

Öğrenci yedeklerin bitişini beklerse ve 27.08.2011 tarihinde hiçbir Anadolu Lisesine yerleşemezse bu kez Sınavsız alan Genel Liseyi de kaçırmış olacak.

Çünkü Sınavsız alan Genel Liseler 26.08.2011 tarihine kadar aday kayıt yapacaklar ve 5 Eylül 2011'de Diploma ortalamalarına göre yerleşen öğrenciler belirlenecek. Bu da e-okul sistemi üzerinden yapılacak.

Böylece Anadolu Lisesi hayalinde olan öğrenci Diploma Ortalaması çok yüksek olduğu halde istediği Genel Liseye gidemeyecek, daha düşük puanlı olan bir öğrenci bu okulu hak edebilecek.

Geçen yıl Anadolu Liselerine sonradan yapılan yerleştirmelerde puanların çok düşmesi veliyi daha da ümitli hale sokuyor. Oysa ki bu yıl böyle bir şey olması söz konusu değil. Veliler konu ile ilgili çok da bilgili olmadıklarından bu beklentileri gayet doğal. Fakat mağdur olmalarına yol açacak bir umut.

Çözüm yok mu?

Aslında çözüm var. Eğer bakanlık özellikle tüm İlköğretim okullarına çağrı yaparak bu yıl mezun olan öğrencilerin velilerini Anadolu Lisesinde (daha doğrusu sınavla alan okullarda) yedekte dahi olsalar mahallelerinde kayıt olacakları Genel Liseye aday kayıtlarını mutlaka yaptırmaları konusunda uyarsınlar.

Buraya aday kayıt yaptırmak Anadolu Lisesi yedek listelerini etkilemediğinden mağdur olmaları önlenmiş olacaktır.

Aksi halde tekrar söyleyecek olursak yüksek diploma puanlı bir öğrenci mahallesindeki okula kayıt olamazken daha düşük puanlı öğrenci olabilecek.

Özellikle büyük şehirlerde bir ilçede birkaç genel lise bulunabilmektedir. Bu liseler adrese göre kayıt almaktadırlar. Belirledikleri kontenjan dolduğunda diğer liselere (boş kontenjanı olan) yönlendirilmekte, buralar da dolduğu taktirde Meslek Liselerine kayıt olmaları istenmektedir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber