İlk kez muvazzaf bir 'Or' yargılanıyor/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Ağustos 2011 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İkinci "Balyoz Plan" davasının görülmesine başlandı.21 tutuklu sanık arasında Orgenaral Bilgin Balanlı da yer alıyor. İlk kez muvazzaf bir orgeneral sivil mahkemede hakim karşısında... Kimlik tespiti sırasında konuşan Balanlı, "Yüksek Askeri Şura üyesiyim. Hava Harp Okulu mezunuyum. Evliyim. 2 çocuğum var. Sabıkam yok" dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ilk duruşması Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya Orgenaral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Emin Hakan Özbek, Tülay Delibaş ve Ali Cengiz Şirin katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan Tümgenerel Beyazıt Karataş ile komutasındaki fırkateyni ile Japonya'da olan tutuksuz sanık Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul duruşmaya gelmedi. Tutuklu sanıklar 08.50'de duruşma salonuna alındı. Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların duruşma salonu alınmasıyla izleyiciler, sanıkları alkışlayarak sevgi gösterisinde bulundu.

"YÜKSEK ASKERİ ŞURA ÜYESİYİM"

Mahkeme Başkanı Ömer Diken 82 sayfalık iddianamenin kabul kararını duruşmada okudu. Daha sonra duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıkları kimlik tespiti yapıldı. Tutuklu sanık Orgenaral Bilgin Balanlı, aylık gelirinin 7 bin lira olduğunu belirterek, "Yüksek Askeri Şura üyesiyim. Hava Harp Okulu mezunuyum. Evliyim. 2 çocuğum var. Sabıkam yok" dedi. Tümgeneral İsmail Taş aylık gelirinin 5 bin 500 olduğunu söyleyerek, "Hava generaliyim. Hava Eğitim Komutan yardımcısıyım. Sabıkam yok"şeklinde konuştu. Sanıklardan Binbaşı Refik Levent Tezcan aylık gelirinin 2 bin 600 lira olduğunu evli ve bir çocuğu olduğunu belirtti.

SANIK AVUKATI REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Kimlik tesbitinin yapılmasının ardından mahkeme başkanı Diken, 82 sayfalık iddianamenin okunmasına geçileceğini ve iddianameyi TRT spikeri Süha Güner'in okuyacağını belirtti. Tümgenerel Beyazıt Karataş'ın avukatı Ali Fahir Kayacan, reddi hakim talebinde bulunacağını belirterek söz istedi. Mahkeme Başkanı Diken de avukatların ve sanıkların taleplerinin iddianamenin okunmasından sonra alınacağını söyledi. Bazı sanık avukatları da taleplerin iddianamenin okunmasından sonra alınmasına tepki gösterdi. Başkan Diken de avukatların taleplerinin iddianamenin okunmasından sonra değerlendirileceğini karara bağladı. Tekrar söz alan Avukat Ali Fahir Kayacan reddi hakim talebinin gerekçelerini açıklayarak, reddi hakim talabinde bulundu. Duruşma, sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediliyor.

İDDİANAME

İddianamede Balyoz soruşturması kapsamında Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde Balyoz Planı'nın devamı niteliğindeki belgelerin ele geçirildiği iddia ediliyor. Ele geçirilen belgelerin ihbar mailiyle ortaya çıktığının anlatıldığı iddianamede, Hakan Büyük'ün ikametinde yapılan aramada çok sayıda dijital malzemenin ele geçirildiği belirtiliyor. İddianamede, yapılan incelemede "dosyalarım" isimli klasörde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "Balyoz Planı" soruşturmasıyla ilgili birçok belgenin yer aldığının belirlendiğide ifade ediliyor. İddianamede, bu belgelerin "Suga" ve "Oraj" harekat planlarıyla ilgili daha önceden elde edilememiş yeni deliller olduklarının anlaşıldığı vurgulanıyor. İkinci "Balyoz Planı" davası kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı ile Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 28 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs" suçundan 20'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor. Harp Akademileri eski Komutanı olan Orgeneral Bilgin Balanlı, son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında YAŞ üyeliğine atanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber