İthal ilaç fiyatı 'iyi niyet'e emanet

Haber Giriş : 27 Nisan 2005 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç skandalı soruşturması büyüyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporuyla ithal edilen Neo Recormon adlı ilacın fiyatı belirlenirken üretici beyanlarının esas alındığı ortaya çıktı.

SSK'ya fahiş fiyatla satıldığı iddia edilen ve böbrek hastalarının diyalizde kullandığı 'Neo Recormon' adlı ilaç için Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapor Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Bakanlık firmaya, 'Portekiz'de daha ucuza satılırken, neden Türkiye'de ilacın daha pahalı olduğunu ve Yunanistan'ın neden referans gösterildiğini' sordu.

İlaç Portekiz'de neden ucuz?

Firmanın bakanlığa ilettiği resmi yanıtta, bu ilaç için Portekiz'deki fiyatların referans alınamayacağını, çünkü Neo Recormon'un Portekiz'de perakende satışı olmadığını, doğrudan hastanelere satış yapıldığını belirtti. Firmaya göre depocu ve eczacı karı eklenmediği için ilaç Portekiz'de daha ucuz.

Bu yanıt, Sağlık Bakanlığı'nın en ucuz referans fiyatı belirlerken izlediği yöntemi de ortaya çıkardı. Buna göre bakanlık, ithal bir ilaca fiyat verirken firmanın beyanını esas alıyor. Yani bir anlamda firmanın iyi niyetine de teslim oluyor.

Denetim nasıl yapılıyor?

DOKTORLARA MERCEK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, SSK'da ilaç yolsuzluğuyla ilgili olarak 38 doktor hakkında, 5 nisanda suç duyurusunda bulundu. Çeşitli illerdeki SSK hastanelerince yapılan ilaç alım ihalelerini soruşturma kapsamına dahil eden Savcı Nazmi Okumuş İzmir'de 10, İstanbul'da 8, Ankara'da da 20 doktor hakkında 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından haklarında gerekli işlemlerin yapılması için bağlı bulundukları Cumhuriyet Başsavcılıkları'na suç duyurusu yaptı. Hakkında suç duyurusu yapılan doktorların çoğunluğunu doçentler ve bölüm şefleri oluşturuyor.

Peki bu yöntem güvenilir mi, denetimi nasıl yapılıyor? Bakanlık yetkilileri 6 bin çeşit ithal ilacın beş farklı ülkedeki fiyatlarının tek tek incelenmesinin mümkün olmadığını savunuyor.

Bakanlığa göre bunun için firmalardan ülke satış fiyatları alınıyor ve Türkiye'deki etiketleri buna göre belirleniyor. Sağlık Bakanlığı bu işlemin ardından denetimi tesadüfen seçtiği ilaçlarla tesadüfen seçtiği ülkelerdeki fiyat kontrolleriyle yapıyor.

Bu tablo içinde şimdi bakanlık Roche'un savunmasını resmi belgelere dayandırmasını ve Portekiz Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı bir yazı almasını bekliyor. Ancak diğer ithal ilaçların fiyatlandırılmasına ilişkin soru işaretleri ise devam ediyor.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporu

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun başlattığı soruşturmada dün açıklanan ilk raporda oklar Sağlık Bakanlığı'nı gösteriyor. Teftiş Kurulu'nun ön raporunda tartışmalara konu olan Roche'un 'Neo Recormon' adlı ilacı için ucuz ilaç genelgesinin tam olarak uygulanmadığı ortaya çıktı.

Fiyat verilirken en ucuz ülke baz alınmadığı için Teftiş Kurulu'na göre devlet sadece neo recormon adlı ilaç için 8 trilyon lira fazla ödeme yaptı. Şimdi bu para ilaç üreticisi Roche firmasından geri istenecek.

Rapor üzerine Sağlık Bakanlığı'nın da kendi içinde Teftiş Kurulu'nu harekete geçirdiği belirtiliyor. Yapılacak incelemede diğer ilaçlardaki uygulamaya bakılacak, ithal edilen diğer ilaçlarda en ucuz fiyatın uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilecek.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ilk raporu savcılığa da iletildi. Bu çerçevede savcılığın raporu inceleyerek dava açıp açmamaya karar vereceği belirtiliyor.

Teftiş Kurulu'nda ihale yolsuzluğu iddialarına ilişkin soruşturma ise sürüyor. Bu çerçevede Neo Recormon adlı ilacı alan tüm devlet hastanelerinin altı aylık işlemlerinin kontrolden geçirildiği belirtiliyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber