Darbe döneminde mülteci durumunda düşenler de emeklilik hakkı istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2011 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yurtdışına kaçmak zorunda kalıp mülteci durumuna düşenler, darbe döneminde haksız yere cezaevlerinde tutulanların gözaltında veya tutuklu geçen süreleri borçlandırılarak emekliliklerine sayılması hakkının kendilerine de tanınmasını istiyor.

Darbe mağdurlardan Uğur Çukurkent (53), yurtdışında kaldığı dönemde sigorta primini ödeyemediğini belirterek, "İsteyerek mülteci durumuna düşmedik, sürgün olduk." diyor. 'Günlerimi Geri Verin' kampanyası başlatan Çukurkent, 1980 yılında kaçtığı Türkiye'ye 1991'de, Anayasa'nın 141 ve 142. maddelerinin kaldırılmasıyla dönebildiğini belirtiyor. Çukurken, suçlandığı maddeler değişmesine rağmen 1997 yılına kadar kendilerine yönelik kovuşturmaların devam etmesi sebebiyle hiçbir yerde işe alınmadığını anlatıyor. SSK'ya girişinin 1977 yılında olduğunu kaydeden Uğur Çukurkent, kendisiyle birlikte iş hayatına atılanların yıllar önce emekli olduğuna dikkat çekiyor. "1980 öncesi bir kandırmacaydı, kandırıldık," diyen Çukurkent, darbeden önce Şirinyer Halk Kültürü ve Dayanışma Derneği'nin başkanı olduğunu, Kurtuluş Hareketi içinde yer aldığını, yasak yayın bulundurmakla suçlandığını aktarıyor. Darbeden hemen sonra Filistin'e kaçtığını belirterek, şunları anlatıyor: "Yargılananlardan biri beni ihbar edince, 1981 Mayıs ayında iki cemse askerle evimizi bastılar. Babam ve kardeşim Onur'a işkence ederek beni sordular. Kardeşim, o dönemde işkence gördüğü ve sürekli takip edildiği için ileri derecede şizofren oldu."

Uğur Çukurkent, yasak yayın bulundurma suçuyla yıllarca İnterpol tarafından terörist olarak arandığını söylerken, beklentisini şu sözlerle dile getiriyor: "Gittiğim hiçbir ülkede uzun süre kalamadım. Kaçak çalıştığım için paramı alamadan terkettiğim ülkeler oldu. Sürgün hayatı yaşadım. Yıllarca ilticacı olarak karın tokluğuna çalıştım. Şu anda bile düzgün bir iş bulamıyorum. Kandırılarak bizden çalınan günlerimi geri istiyorum."

"Torba" kanunla umutlarının yeşerdiğini ifade eden Çukurkent, SGK'ya yaptığı müracatın 'SSK'lılar kapsam dışında' gerekçesiyle kabul edilmediğini aktarıyor. Bağ-Kur'lulara sağlanan prim borcu ödeme kolaylığının SSK'lılara da tanınmasını isteyen Çukurkent, "Vatandan uzak geçen günlerimin primlerini ödeyip emekliliğe hak kazanmak bizlerin de hakkı. Hükümetin bu konuyu gündeme almasını diliyoruz." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber