Bursalı mühendis, 'Dünya Astronomi fotoğraf yarışması' birincisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2011 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Libya'da geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan olaylar sırasında bu ülkede mahsur kalan, daha sonra Orhangazi Feribotu ile kurtarılan Türk mühendis Tunç Tezel, 2011 Yılı Dünya Astronomi Fotoğrafı Yarışması'nda birincilik kazandı.Gök fotoğrafçılığını hobi olarak yapan Tunç Tezel, İngiltere Kraliyet Gözlemevi (Greenwich) tarafından 3 yıldır düzenlenen yarışmaya Güney Pasifik'te Cook Adaları'na bağlı Mangaia'de çektiği fotoğrafla katıldı. Bu tropik adaya 2010 yılında tam güneş tutulmasını izlemek için giden Türk mühendis, bulutlanma nedeniyle güneş tutulmasını tam çekemese de çektiği başka bir fotoğrafla birincilik elde etti.

Tezel, dünyanın her yerinden 800 yarışmacının katıldığı yarışmada kendisine birincilik getiren fotoğrafın çekim sürecini şöyle anlattı:

"Bu geniş açılı manzara görüntüsünü oluşturan 9 fotoğrafı (3x3 düzende panorama) Canon EOS 5D makine ile çektim. Panoramayı oluşturan 9 fotoğrafın her birini çekmek için 30'ar saniyeye ihtiyacım oldu. Çekim sonrası bu dokuz fotoğrafı bilgisayarda birleştirerek bu son görüntüyü oluşturdum. Fotoğrafın en belirgin özelliği tabii ki Mangaia'nın temiz ve karanlık gökyüzünde kolaylıkla izlenebilen parlak Samanyolu kuşağı. Havanın temiz olduğu ve parlak şehir ışıklarının gökyüzünü aydınlatmadığı yer yerde Samanyolu kolaylıkla izlenebilir. Ancak coğrafi konumumuz nedeniyle Samanyolu'nun bu fotoğrafta görülebilen kısımları Türkiye'den kısıtlı olarak izlenebilir. Hatta fotoğrafın sağ yarısındaki bölümü hiçbir zaman izlenemez."

Yarışmaya 'Yeryüzü ve Uzay' kategorisinde 5 fotoğrafla katıldığını belirten Tunç Tezel, ödüllerin açıklandığı duyuruları takip etmenin kendisi için eğlenceli bir deneyim olduğunu kaydetti. 8 Eylül akşamı sonuçların oldukça hızlı bir şekilde açıklandığını ve "Yeryüzü ve Uzay" dalında birinci olduğunu öğrendiğini belirten Tezel, yaşadığı mutluluğu dile getirdi.

Aynı adada çektiği bir başka fotoğrafı, 2010 yılında ABD'de yayınlanan Astronomy Magazine dergisinin yarışmasında kendi kategorisinde birinci olan Tezel'in yeni hedefi ise 14 Kasım 2012 günü kuzeydoğu Avustralya ve Pasifik Okyanusu'nda izlenebilecek tam Güneş tutulmasını izleyip fotoğraflamak.

Ödüllü fotoğraflardan oluşan sergi 12 Şubat 2012 tarihine kadar Londra'da, Kraliyet Greenwich Gözlemevi Müzesi'nde gezilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber