Garanti süresi biten otomobilini satıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Eylül 2011 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yeni araçların ikinci el pazara düşme yaşı 2'ye kadar indi. Satış için genelde 2-3 yıllık garanti süresinin bitmesi bekleniyor.

YENİ otomobil pazarından 5 kat daha yüksek satış hacmine sahip olan ikinci el pazarında tüketici tercihleri birinci el pazarını aratmıyor. Bu pazarda geçen yıl 3.6 milyon adet araç el değiştirirken, tercihlerde yeni araç pazarında olduğu gibi dizel öne çıkıyor. Araçlar ağırlıklı olarak 2-4 yaş aralığında ikinci ele düşüyor. İkinci el piyasasının kurumsal markası DOD'un 32 ilde faaliyet gösteren 65 yetkili satıcısı ve aylık 1 milyon adedin üzerinde ziyaretçi ağırlayan internet sitesinden elde ettiği veriler, ikinci el sektöründe tüketicilerin araç tercihlerine ilişkin önceliklerini ortaya koyuyor.

DOD'un araştırmasına göre, tüketicilerin araçlarını 2-4 yaş aralığında satma kararı almalarında en önemli neden olarak ilk yıl yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmesi gösteriliyor. 2-3 yıllık üretici garanti sürelerinin sona ermesi ve servis bakım maliyetlerinin artması da nedenler arasında yer alıyor.

İkinci el araç satın alırken, araç yaşının yanı sıra kilometre de önemli bir kriter. 60-70 bin km'nin altında yer alan araçların ikinci el değerlerinin daha yüksek olduğu biliniyor. Araçların km durumuna, aracın genel durumundan önce bakılıyor.

İkinci elde de dizel araçlar gözde

Dizel oto satışları geçen yıla oranla yüzde 83 artış gösterdi ve toplam pazardaki payını yüzde 61'e çıkardı. İkinci elde de dizel talebi yüksek düzeyde. 2011 yılının ilk yarısında DOD parkından satılan araçların yüzde 46'sını dizel araçlar oluşturdu.

İkinci el araç almak isteyenlerin yüzde 89 gibi yüksek bir oranının 1600 cc ve altı motora sahip araçları tercih ettikleri görülüyor. Motor hacmine göre bu dağılım 1600-2000 cc arası yüzde 9, 2000 cc üzeri motor tercihi ise yüzde 2 seviyesinde.

Büyük şehirlerde gittikçe yoğunlaşan trafik, otomatik şanzımanlı araçlara yönelik talepte bir artış yaratıyor. Bununla birlikte düz vitesli araçların oluşturduğu büyük hacmin de etkisiyle, ilk 6 ayda DOD satışlarının yüzde 64'lük bölümü düz vites, yüzde 36'sı da otomatik vitesli araçlardan oluştu.

Segmentlere göre dağılımlar incelendiğinde, ilk 6 ayda C segmenti toplam satışlar içerisinden en büyük payı alırken, bu segmenti B takip ediyor.

Alfa Giulietta'ya otomatik seçenek

İtalyan Alfa Romeo'nun Giulietta 1.4 170 HP TCT modeli, Frankfurt Fuarı'nda gerçekleştirilen dünya prömiyerinin ardından Avrupa ile aynı zamanda Türkiye yollarına çıktı. Markanılüks kompakt sınıftaki temsilcisi Giulietta'nın çift kavramalı 6 ileri otomatik şanzımanlı versiyonu 170 beygir gücündeki 1.4 MultiAir motorla donatıldı. Model, 26 bin Euro'dan başlayan lansmana özel fiyatla satışa sunuldu. Alfa Romeo Türkiye Euro kurunu Eylül ayı için 2.40 TL'ye sabitlerken, Giulietta ?Progression Plus' ve ?Distinctive' olmak üzere iki donanım seçeneğine sahip

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber