Giresun'da 4 HES için durdurma kararı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Eylül 2011 16:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

ORDU İdare Mahkemesi, Giresun'un Dereli İlçesi'ndeki 4 hidroelektrik santrali (HES) için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nce (KTÜ) yapılacak bilirkişi incelemesinin ardından HES'lerin inşaatının sürüp sürmeyeceğine ilişkin karar verilecek.

Dereli Aksu Vadisini Koruma Platformu Sözcüsü Bülent Aslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, HES'lerin dere yataklarına, Aksu Vadisi'ne ve doğal hayata verdiği tahribatı durdurmak amacıyla, 8 HES projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının iptali için temmuz ayında Ordu İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını söyledi. hatırlattı. Ordu İdare Mahkemesi'nin 4 HES için yürütmenin durdurulması, 1 HES için de davalı idarenin savunmasının alınmasına karar verdiğini kaydeden Aslan, diğer 3 HES projesi konusunda ise mahkemenin incelemesinin sürdüğünü söyledi.

Karara göre, KTÜ'den 4 kişilik bilirkişi heyeti santral bölgelerinde incelemede bulunarak hazırlayacağı raporu mahkemeye sunacak, mahkeme de bu raporlara göre HES'lerle ilgili kesin kararını verecek.

Kanat, Barça, Serhat ve Yüce HES'leri için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini kaydeden Bülent Aslan, şunları söyledi:

"HES'lerin sadece doğaya değil, yörenin ekonomik ve sosyal dokusuna da vereceği geri dönüşümsüz zararlar göz önünde bulundurulduğunda ülkenin sosyal, doğal ve kültürel varlıklarına sahip çıkılması bir yurttaşlık görevidir. Dereli Aksu Vadisini Koruma Platformu HES Çalışma Grubu olarak yöre halkının mücadelesinin hukuki düzlemde sürdürülmesine destek olmayı bir borç sayıyoruz. Temiz suya ulaşımı temel bir insan hakkı ilan eden Temmuz 2010 tarihli BM kararı da dahil olmak üzere, uluslararası hukuk ilkeleri ışığında, yaşam hakkını savunuyoruz. İstanbul Barosu Çevre Komisyonu HES Çalışma Grubu'nun vermiş olduğu hukuki destek ile açmış olduğumuz davalar Erzurum Tortum'da, Kastamonu Loç Vadisi'nde, Gerze Ayancık'ta, Solaklı ve daha birçok vadide olduğu gibi, HES'lere karşı yaşamı ve geleceğimiz savunan demokratik bir mücadeledir. Karadeniz'de istenmeyen şeylere, lanet olsun, uzak dursun anlamında yöresel olarak ?andırgalsın' denir. Bizler de ?andırgalsın HES'leriniz' diyoruz."

Bu arada, kararda belirtilen Barça HES'te henüz inşaatın başlamadığı, Serhat, Kanat ve Yüce hidroelektrik santrallerinin ise inşaat aşamasında olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber