Okullarda engelsiz eğitim dönemi başlıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Ekim 2011 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB engelli öğrencilerin eğitim hayatını kolaylaştırmak üzere düğmeye bastı. Önümüzdeki dönemden itibaren her okulun girişinde rampa ve engelli asansörü yer alacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yayınlayacağı bir genelge ile okulların tamamını engellilere göre dizayn edecek. Buna göre artık okul binasının girişlerinde rampalar inşa edilecek, görme engelliler için kabartmalı yazılar konulacak, okul bahçelerinde otopark olmayacak ve fiziksel engelli öğrenciler için engelli asansörü yapılacak. Ayrıca Özel Eğitim ve Rehabilitasyon okulları da ?Fatih? projesine dahil edildi. MEB tarafından 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmü'nde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca okulların 7 yıl içinde engellilere hazır hale getirilmesi gerekiyordu. Ancak yeni eğitim öğretim dönemine de girilmesiyle uygulama gelecek yıla kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı, bir genelge yayınlayarak 3 aylık yaz tatilinde okulların engellilere özel olarak yeniden tasarlanması talimatı verecek.

Sistemin bir parçası haline gelecek

Konuya ilişkin STAR'a konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Ruhi Kılıç ?Kanuna göre Temmuz 2012'de kamu kurumlarının engellilere göre uygun haline getirilme istemi bitmiş olması gerekiyor. Bakan bununla ilgili bir genelge yayınlayacak. 2012 son. Yapmayanlara cezası var. İl Özel İdarelerinde bu iş için ödenek paraları var. Eskiden okul gelen öğrenci türüne göre kendini hazırlamaya çalışıyordu. Bir görme, işitme engelli mi geldi okula, onunla ilgili okul bir yama gibi tamir edilmeye çalışılıyordu. Sistem ona uydurulmaya çalışılıyordu. Şimdi sistem ona uyacak. Yani kimse ?bana bir öğrenci gelirse ben şu rampayı yaptım, tedbir aldım' demeyecek. ?Hangi engelli öğrenci gelirse gelsin ben hazırım' diyecek. Bir çocuk trafik kazası geçirebilir ve sakatlanabilir. Buna göre her eğitimci ?Okulumda rampam da hazır, tuvaletim de, özel eğitimli destek sınıfım da hazır' diyebilecek? dedi. AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

Asansörden tuvaletLERe kadar DÜZENLENECEK

Kanun kapsamında okullarda engelliler için yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:

- Çıkıntılı uçlu basamak tasarımından kaçınılacak, az görenler için her basamağın ön kenarında birbirinden farklı renkler kullanılacak.

- Eğitim binalarında engelli asansörü yapılacak.

- Elektrik kesilmelerinde devreye girecek akülü acil aydınlatma sistemi kurulacak.

- Elektrik kesintisi hallerinde asansör kabinin düşmesini engelleyen tertibata sahip olacak.

- Derslikler tekerlekli sandalyelerin hareketlerine uygun inşa edilecek.

- Elektrik düğmesi belirli yükseklikte olacak.

- Yazı tahtaları yerden 70 santimetre yükseklikten itibaren monte edilecek.

- Tuvaletlerde tutunma bantları bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber