Dövizin daha fazla yükselmesine izin verilmeyecek/ Video

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Ekim 2011 09:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başçı, son dönemde satın aldıkları 26 milyar doların tamamını gerekirse müdahale amaçlı kullanabileceklerini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün Enflasyon Raporu'nun yanı sıra para piyasalarına yönelik 5 maddelik önlem paketini açıkladı.

Enflasyonu artırdı

2009 yılı Ağustos ayından 2011 yılı Temmuz ayına kadar geçen sürede piyasadan toplam 26 milyar ABD doları tutarında ucuz döviz satın aldıklarını belirten Başçı, bu dövizin 8,5 milyar dolarını geri sattıklarını söyledi. Başkan Başçı, dövizdeki artışın enflasyonu yükselttiğine işaret ederken, orta vadede bu duruma izin vermeyeceklerini, gerekli görmeleri halinde 26 milyar doların tamamını TL'nin aşırı değer kaybetmesini önlemek için piyasaya satacaklarını söyledi.

Döviz yukarı gitmez

Erdem Başçı, TL'deki değer kaybının 2010'un Kasım ayından bu yana birikimli olarak yüzde 30'lara ulaştığını belirtirken bunun enflasyon üzerinde risk oluşturmaya başladığını ve sonuçta kura müdahale ettiklerini söyledi. Dövize müdahale etmemeleri halinde dolar kurunun 2 lirayı aşacağı, enflasyonu da 6 puan birden artıracağı hesabını yaptıklarını belirten Başçı, "Yaptığımız müdahalelerle, dövizde yükseliş beklentisi içerisinde olanlara, 'Döviz daha yukarı gitmez arkadaş!' mesajı vermiş olduk. Bunu halkın anlayacağı dilde böyle okuyun" dedi.

Yeni tahmin yüzde 8,3

Başçı kur artışı, vergi ayarlamaları ve emtia fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yıl sonu enflasyon tahminini orta noktada yüzde 6,9'dan yüzde 8,3'e yükselttiklerini söyledi. Başçı, 2012 enflasyonu içinse orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,7 ila yüzde 6,7 aralığında olduğunu belirtti.

Memura enflasyon kadar zam

Merkez Bankası Başkanı Başçı, bir soru üzerine memur maaşlarına yapılacak zammın enflasyon hedefiyle uyumlu olması gerektiğini mesajını verdi. Sigaraya getirilen yüksek oranlı verginin düşürülmesi için Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la görüştüklerini de belirten Başçı, bu sayede 2012 enflasyonunu kurtardıklarını ifade etti. Başçı, IMF'nin kendilerini yakından takip edip başarılı uygulamalarını başka ülkelere tavsiye ettiklerini de belirtirken, kısa vadeli piyasacıların Türkiye'den uzak durmasını "Demek ki başarılı olmuşuz" sözleriyle değerlendirdi.

Bankalara sınırsız destek

* Parasal sıkılaştırma yoluyla enflasyon artışı kontrol altına alınacak. Bu önlem dün itibariyle uygulamaya konuldu.

* Bankaların likidite ihtiyacı sınırsız olarak karşılanacak. Bankaların gecelik borçlanma maliyeti bir süreliğine yüzde 12,5 civarında seyretmesine izin verilecek.

* TL mevduatına uygulanan zorunlu karşılıkların yüzde 40'ına kadarının döviz, yüzde 10'una kadarının altın cinsinden tutulmasına izin verilecek. Bu yolla bankalar kalıcı likiditeye kavuşacak, nakde olan ihtiyaç azalacak.

* Piyasanın döviz ihtiyacını karşılamak için döviz satışlarına devam edilecek.

* Tüketici kredileri bir miktar daha yavaşlatılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber