Sezer'in adamları

Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'ne daha önce 4 asil üye atayan Cumhurbaşkanı Sezer, Başkan Bumin'in ayrılmasından sonra 3 üye daha seçecek... Böylece karar için gereken 7 üye sayısında Sezer'in büyük ağırlığı olacak

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in türban konusunda yaptığı açıklamaların ardından alevlenen tartışmalar küllenmeye yüz tutarken, gözler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çevrildi.

Üç ismi açıklayacak

Anayasa Mahkemesi'nin dört asil üyesini ve dört yedek üyesini seçen Cumhurbaşkanı Sezer, şimdi de üç asil üye daha seçmeye hazırlanıyor. Sezer, 11 asil ve dört yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi'ne üç asil üyeyi daha seçerse çoğunluk sayısı olan 7'yi tamamlayacak. Yani karar için gerekli olan 7 üyeyi de Cumhurbaşkanı Sezer seçmiş olacak.

Genç adaylar arıyor

Sezer'in, Anayasa Mahkemesi asil ve yedek üyeliklerine seçtiği isimlerin genç olması da dikkat çekici. Anayasa Mahkemesi asil üyeliklerine uzun zamandır seçim yapmayan Sezer'in seçim yaparken, yine görev süresi en uzun olacak genç isimleri tercih edeceği belirtiliyor. Sezer'in yüksek mahkeme üyeliğine gençleri atayarak, yaş haddinden erken emekli olmaların önünü kesmeye hazırlandığı ve bu nedenle kapsamlı bir araştırma yaptırdığı öğrenildi.

Laiklik konusunda taviz vermeyen çizgisiyle kamuoyunda dikkat çeken Sezer'in, Anayasa Mahkemesi üyeliklerine türban, irtica ve laiklik konularında taviz vermeyen hukukçular arasından seçim yaptığına dikkat çeken yargıçlar şu yorumda bulunuyor:

Taviz vermeyecekler

?Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce iki kişiden boşalan Anayasa Mahkemesi üyeliklerine henüz atama yapmadı. Bu atamaları yaparken yaş olarak muhtemelen en az 20 yıl görev yapacak kişileri tercih edecek. Çünkü, Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilen kişi yaş haddini dolduruncaya kadar üye olarak Anayasa Mahkemesi'nde görev yapabiliyor. Cumhurbaşkan Sezer bu konuya dikkat ettiği için şu anda geniş çaplı bir araştırma yaptırıyor. Laiklik, irtica ve türban konularında taviz vermeyecek genç hukukçular arıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in emekli olmasıyla boşalacak olan üyeliğe de yapacağı atamada bu kriteri göz önünde bulunduracak...'

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber