Kişiye özel ilaçlarla kansere çare aranıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2011 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Bilim insanları, dünya genelinde her geçen gün artış gösteren kansere, kişiye özel geliştirilecek ilaçlarla çare arıyor.

Her hastanın bireysel özelliklerinin, genetik yapısının, kilit biyolojik belirteçlerin, önceki tedavi geçmişinin, çevresel faktörlerin ve davranış tercihlerinin göz önüne alındığı tedavi, tıpta yepyeni bir yaklaşım olarak gösteriliyor.

Pfizer Onkoloji İş Birimi Klinik Geliştirme ve Medikal İşler Başkanı Dr. Mace Rothenberg, kanser tedavisinde tıbbın yeni arayışlar içine girdiğini, artık hastaya özel tedavinin önem kazanmaya başladığını söyledi.

Rothenberg, geçmişte en az onlarca yıl sürmesi beklenen tıptaki ilerlemelerin artık 3-5 yılda kaydedildiğini anlattı. Rothenberg, kanserin yapısında elde edilen bilgilerin, kişiye özel ilaç araştırmalarına da katkı sağladığını vurgulayarak, "Tedavi açısından bakıldığında bunların hepsini aynı şekilde tedavi edecek olursak, o kanserlerin sadece küçük bir bölümüne karşı etkili olabilirken, diğerlerine karşı etkili olamayız. Ancak bu kanserlerin her birinin gerisindeki süreçleri anlayarak, çok daha fazla sayıda hasta üzerinde, çok daha büyük bir etki yaratabiliriz.''

-''Maliyet düşüyor''-

Belirli moleküler özellikler taşıyan bir tümör söz konusu olduğunda, bu özellikleri hedef alan tedavinin uygulanmasıyla sağlık sistemi üzerindeki yükün azaldığını belirten Rothenberg, ''İlaçların yalnızca o tedaviden yararlanma olasılığı en yüksek olan hasta popülasyonuna uygulanması hem sağlık sistemi hem de hastalar tarafında maliyetlerin düşmesini sağlıyor'' dedi.

Rothenberg, günümüzde meme kanserinde moleküler testlerin uygulanmasının rutin bir uygulama haline geldiğini, diğer kanser türlerinde de bu testlerin öneminin giderek arttığını ifade etti. Rothenberg, ''Tümörün moleküler özelliklerinin bilinmesi, klinik deneylerde doğru seçimlerin yapılması ya da doğru tedavi kararlarının verilmesi açısından önem taşıyor. Teşhisten ve tümörün genetik özelliklerinin belirlenmesinden sonra kilit biyolojik belirteçlerin test edilmesi, her hastaya kendileri için en iyi sonuçları verecek tedavilerin uygulanması açısından gerekli'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber