Hastanelerde hasta odaları, 1 veya 2 kişilik olacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Hastaların hekim seçmesine imkan sağlayan yeni düzenlemeye göre, uzman tabipler, talepleri üzerine valilikçe aynı ilde olmak kaydıyla başka bir sağlık kurumunda görevlendirilebilecekler.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ağız diş sağlığı merkezleri ile en az 50 yataklı genel hastaneler, özel dal hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri ve servisleri ile eğitim hastanelerini kapsıyor.

Sağlık kurumlarını işlevlerine göre 5 gruba ayıran yönetmelikte, hastaneler de, "genel, özel dal, eğitim ve araştırma hastaneleri, ilçe-belde ile gün hastanesi" olmak üzere 5 grupta toplanıyor.

Birden fazla branşta, günübirlik ayakta muayene, teşhis, tedavi ve tıbbi bakım hizmetleri verilen, asgari 5 gözlem yatağı ile 24 saat sağlık hizmeti sunan bir hastane bünyesinde veya bir hastane ile koordineli olmak kaydıyla kurulan sağlık kurumları ise "Gün Hastanesi" olarak adlandırıldı.

Yeni düzenlemeye göre, yataklı tedavi kurumlarında mevcut her klinisyen uzmanın poliklinik hizmeti vermesine yönelik düzenleme yapılarak hastaların hekim seçmesine imkan sağlanacak. Poliklinik ve tedavi hizmetleri mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde de verilebilecek.

İlçe ve gün hastaneleri hariç, yataklı tedavi kurumlarında, hastane enfeksiyonlarıyla ilgili sorunları tespit etmek, çözümüne yönelik faaliyetleri yürütmek ve bu kurumlar düzeyinde alınması gereken kararları gerekli yerlere iletmek üzere "Enfeksiyon Kontrol Komitesi" kurulacak. İlçe ve gün hastanelerinde ise "Enfeksiyon Kontrol Sorumlusu" belirlenecek.

Yönetmeliğe göre, yataklı tedavi kurumlarında hasta odalarının 1 veya 2 kişilik olarak düzenlenmesi esas olacak. Ancak, kurumun fiziki şartları dikkate alınarak daha fazla hastanın kalabileceği odalar da düzenlenebilecek.

Yönetmelikte, özel odalar, "tek yataklı, buzdolabı, televizyon, telefon ve refakatçinin dinlenmesi için gerekli bölümü ve donanımı bulunan, banyolu, lavabolu, tuvaletli" oda olarak tanımlanırken, birinci sınıf oda, "tek yataklı, tuvaletli, banyolu, lavabolu, ve hasta refakatçisinin dinlenmesine yönelik donanımı bulunan" oda şeklinde tanımlandı. Yönetmeliğe göre, ikinci sınıf oda ise "2 ya da 3 yataklı, yatakların arası uygun biçimde ayrılabilen, tuvaletli, banyolu ve lavabolu" olarak düzenlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber