4688 sayılı yasa tasarısıyla ilgili 2. değerlendirme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2011 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-"a) Kamu Görevlisi: Bu kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşlarda işçi statüsü dışında kalan bütün çalışanları,"

Kamu görevlilerinden "aday olanlar" ve "geçici personel" ve diğer sözleşmeliler de artık sendikalı olabilecekler. Daha önce kamu görevlilerine tanımı ile getirilen sınırlamalar kaldırılmıştır. Demokratik ve toplumsal bir yaklaşımdır. Yasaklı olanlar hariç artık kamuda çalışan bütün çalışanlar sendikalı olabilecektir.

İşçiler işçi sendikasına, işçi olmayanlar da kamu görevlileri sendikalarına üye olmaları mümkün bulunmaktadır.

2-5 inci maddesinin 2 inci fıkrası ?Kurumların girdikleri hizmet kolları Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlayacakları bir yönetmelikle belirlenir.? yürürlükten kaldırılmıştır. Bu düzenleme yerinde olmuştur. 41 inci maddenin son fıkrasında hüküm ile mükerrerlik arz etmektedir.

3-6 madde de yapılan değişiklik ile sendika kurabilmek için aranılan 2 yıl şartı kaldırılmıştır.

Kuruluşa ilişkin belgeler daha önce iki kamu kurumuna, Devlet Personel Başkanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarına gönderilmekte iken şimdi yalnız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilerek kırtasiyeciliğin önüne geçilecektir.

Belgeler valiliklerce 5 gün değil 15 gün içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilecektir.

4-Şube ve sendika genel kurulları delege ile yapılmasında için üye sayısı ?500? olan rakam 1000 olarak düzenlenmiştir.

5- "Olağan genel kurul toplantıları dört yılı aşmamak üzere tüzüklerde belirtilen sürede yapılır." Olağan genel kurul yapma süresi 3 yıldan dört yıla çıkarılmıştır. Sendikal demokrasi bakımında tartışılan bir düzenleme olduğu söylenebilir. Ancak sendika yöneticilerinin talebinin bu yönde olduğunu düşünmekteyiz.

6- Denetçi sayısına getirilen sınırlama yerinde olmuştur. İnşallah sendikalar denetçi sayısı 5 ten az olanlar 5'e tamamlamaya çalışmazlar.

7- Kamu görevlisi olan özel güvenlik görevlilerine sendika hakkı tanınması yerinde olmuştur. Ancak 15 inci maddedeki sınırlamaların üzerinde biraz daha çalışılıp sınırlamalar daraltılsa daha iyi olacaktır.

8- Sendika il ve ilçe temsilcili müessesesi yasalaştırılmıştır.

"Sendika şubesi bulunmayan il ve ilçelerde il ve ilçe temsilciliği oluşturulabilir."

Sendika işyeri temsilcisine, haklar tanınmış fakat sendika işyeri temsilcisi seçmek için bir üye sayısının bulunmaması doğru değildir. 1 üyesi olan sendikada sendika işyeri temsilcisi seçebilir ve haklardan yaralanabilir.

Daha önce 7 tane üyesi bulunan sendikaların yönetim kurulu üyeleri de aylıksız izin haklarından faydalanabilmekte idi. 18 maddedeki haklardan yönetim kurulu üyelerinin faydalanması için sendikalara üye sayısı ile sınırlama getirilmesi yerinde olmuştur. "Sendika yönetim kurulu üyelerinin, bu fıkrada öngörülen haklardan yararlanabilmesi için; bağlı bulundukları sendikanın şube kurulması için öngörülen üye sayısına ulaşması; konfederasyon yönetim kurulu üyelerinin ise bu fıkrada öngörülen haklardan yararlanabilmesi için konfederasyona bağlı sendikaların toplam üye sayısının, genel kurullarını delegelerle yapabilecek sendika üye sayısına ulaşması gerekir."

Aylıksız izin kullanabilecek Yönetim Kurulu üyelerinin bir ay içerisinde talepte bulunma şartları kaldırılmıştır belki olumlu bir düzenleme olduğu söylenebilir. Ancak eksik olmuştur ileride sorunlar yaratacağı düşünülmektedir. Aylıksız iznin kullanım usul ve esaslarının düzenlenmesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir. "seçildikleri tarihten itibaren otuz gün içerisinde"

10- Daha önce bir genelge ile düzenlenen ?Kamu Personeli Danışma Kurulu?na yasal zemin oluşturulmuştur.

?Kamu Personeli Danışma Kurulu

Madde 21- Kamu Personeli Danışma Kurulu, kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları ile kamu idareleri arasında sosyal diyalogun geliştirilmesi, kamu personel mevzuatının ve kamu yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi, yönetimin daha iyi işleyen bir yapıya kavuşturulması için ortak çalışmalar yürütülmesi, kamu görevlilerinin yönetime katılımının sağlanması ve kamu yönetiminin karşılaştığı sorunlara çözümler geliştirilmesi amacıyla; Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip üç konfederasyonun genel başkanı ve Devlet Personel Başkanından oluşur. Kurula gündemde yer alan konulara göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile yetkili sendikaların temsilcileri de çağrı üzerine katılabilir.

28 inci maddede belirtilen toplu sözleşme konuları ile kurumsal konular dışında kalan ve kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli konular, Kamu Personeli Danışma Kurulunda değerlendirilir.

Kamu Personeli Danışma Kurulu, her yıl mart ve kasım aylarında toplanır. Kurulun sekreterya hizmetleri, Devlet Personel Başkanlığınca yürütülür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber