Bakanlık'tan, 'kaliteli okul-kalitesiz okul' çalışması

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2011 22:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı 'çok kaliteli okul' ile 'adı anılmayan okul' ayrımını ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, aralarında 200 metre mesafe bulunan iki okuldan birinin başarıları konuşulurken, diğerinin adının bile bilinmediğini belirterek, bu ayrımları ortadan kaldırmak için Eğitim Ortamları ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Grup Başkanlığı'nın kurulduğunu açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, eğitim muhabirleri ile sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Zararsız, bakanlığın teşkilat yapısını değiştiren 652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri hakkında kanun hükmünde kararnamenin ardından, dün itibari ile hizmet birimlerinin altındaki alt birimlerin oluşturulduğunu söyledi. Buna göre, genel müdürlükler ve Talim Terbiye Kurulu altında çalışacak 88 grup başkanlığı oluşturuldu.

Önceki yapı içinde daha çok kişilere yönelik bir unvan oluşturma ve o kişilerin kabiliyetlerine yönelik fonksiyon yükleme şeklinde bir yapılanma olduğunu kaydeden Zararsız, "Mesela bazı genel müdürlükler içinde kadro olarak iki tane genel müdür yardımcılığı veya üç tane daire başkanlığı var ama bakıyorsunuz 4 tane genel müdür yardımcısı, 6-7 tane de daire başkanı görevlendirilmiş. Bir kısmı kadroya atanmış bir kısmı görevlendirme yoluyla getirilmiş." diye konuştu.

Zararsız oluşturulan grup başkanlıklarından bazıları hakkında bilgi de verdi. Eğitime erişimde fırsat ve imkan eşitliği konusunda gündeme gelen tartışmaları hatırlatan Zararsız, "Buradaki sıkıntıları gidermeye yönelik Eğitim Ortamları ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Gurup Başkanlığı oluşturuldu. İki tane okul yan yana. Birisi çok öne çıkıyor, şöyle kaliteli eğitim veriyor, mezunları şöyle başarılı oluyor şeklinde... Ama hemen 200 metre ötedeki başka bir okulun adı bile anılmıyor. Mezunlarının girmiş olduğu sınavlara baktığınız zaman başarı sıralamasında geride kalıyor. Bunun bir sebebi olması lazım. Öğretmenden mi kaynaklanıyor, idareden mi kaynaklanıyor, ortamdan mı kaynaklanıyor, çevresinden mi kaynaklanıyor? Aralarında 400 metre mesafe olan iki okul neden bu kadar farklı sonuçlar üretiyor? Bunların ortaya konması gerekiyor." dedi.

Bu amaçla Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Grup Başkanlığı'nın oluşturulduğunu aktaran Zararsız, "Bütün okullarda ilköğretim, ortaöğretim, mesleki eğitim, dini eğitim alanındaki tüm okullarda okulların seviyelerinin birbirine yakın hale gelmesine dair araştırmalar yapacaklar." şeklinde konuştu.

Bu sayede 'çok çok kaliteli okul', 'adı anılmayan okul' ayrımının ortadan kaldırılmaya çalışılacağını belirten Zararsız, "Hem kalite yönünden farklılıkların ortadan kaldırılması hem de sayısal veriler yönünden farklılıkların ortadan kaldırılması için böyle bir grup başkanlığı oluşturuldu." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber