ÖSYM, soruları açıklamamak için Başbakanlık'a 8 dava açtı

Haber Giriş : 08 Mayıs 2005 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ?yaptığı sınavların sorularını başvuranlara vermesi gerektiği' yönünde karar alan Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na karşı 8 ayrı dava açtı.

Davalar Ankara İdare mahkemelerinde devam ederken ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, dava sonuçlarına göre hareket edeceklerini söyledi. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanı Ruhi Özbilgiç ise kurulun bütün sınav sorularının başvuranlara verilmesi yönünde karar aldığını belirtti. Yaptığı sınavların sorularını ve cevaplarını kamuoyuna açıklamak istemeyen ÖSYM ile Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu arasında ?dava savaşı' yaşanıyor. İlk dava 26 Kasım 2004'te açıldı. Son davanın tarihi ise 10 Mart 2005. Milli Eğitim Bakanlığı ise Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararları gereği öğrencilere yönelik büyük sınavların dışında ilk defa geçen ay Okul Müdürlüğü Yardımcılığı Sınavı sorularını açıkladı. Ancak öğretmenler bazı soruların yanlış olduğunu iddia etti. Türk Eğitim Sen de sınavın iptali için dava açtı.

ÖSYM, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) başta olmak üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES), Dikey Geçiş Sınavı (DGS) gibi çok sayıda sınav yapıyor. Ancak ÖSYM, ÖSS dışında hiçbir sınavın soru ve cevaplarını yayınlamıyor. Sınavlara girenler ise soruların yayınlanması gerektiğini savunuyor. Geçen sene yürürlüğe giren Bilgi Edinme Kanunu, soruların yayınlanmasını isteyenleri umutlandırırken çok sayıda kişi ÖSYM'den soruları istedi. Ancak ÖSYM, bu istekleri reddetti. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na şikayette bulunan vatandaşların başvurusunu değerlendiren kurul, şikayetleri haklı buldu ve ÖSYM'nin soruları isteyenlere vermesi gerektiğine dair 8 ayrı karar verdi. Kurul'un kararlarına karşı çıkan ÖSYM ise bu kararlara karşı dava açma yoluna gitmeyi tercih etti.

ÖSYM'nin mahkemelere sunduğu dilekçe ve ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre ÖSYM, soruları açıklamama gerekçesini şöyle sıralıyor: ?Bu uygulamanın amacı denetim dışı kalmak değil, testlerin uygulanmasından sonra sorular üzerinde istatistiksel çalışmalar yapılması, soruların arşivlenmesi ve gerektiğinde bu soruların tekrar kullanılması imkanına sahip olunmasıdır. Soruların hazırlanması için öğretim elemanları ve uzmanlara yüklü miktarda telif ücreti ödenmektedir. Bu durumda çok pahalıya mal olan soruların tekrar kullanılmasıyla daha ekonomik olunmakta, üzerinde çalışmalar yapılan soruların kullanılmasıyla nitelikli testler oluşturulabilmektedir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber