'Özel güvenlik' şirketleri mantar gibi çoğalıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 18:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Bir kasa, bir masa' diye tabir edilen kağıt üstündeki güvenlik şirketleri mantar gibi çoğalırken, sayıları da 230'a kadar ulaştı.

Özel Güvenlik Kanunu'nun 27 Mart 2005 tarihinde yürürlüğe girmesiyle özel güvenlik eğitimi veren şirketlerin sayısında patlama yaşandı. "Bir kasa, bir masa" diye tabir edilen kağıt üstündeki güvenlik şirketleri mantar gibi çoğalırken, sayıları 230'a ulaştı. Özel güvenlik eğitimi veren 207 de okul bulunuyor. Şu anda 141 bin kişilik güce sahip olan özel güvenlik ordusu, bu hızla çoğalırsa, 180 bin kişilik polis gücünü sollayacak. Bu yıl içinde özel güvenlik mevcudunun polis mevcudunu ikiye katlayacağı ifade ediliyor. Altı aydır özel güvenlik kursu alan 31 bin kişi daha, 14 Mayıs günü sınava girecek. Sınavda başarılı olan kursiyerler sertifika alarak şirketlerde işbaşı yapacaklar. Sınava katılanların genelde yüzde 80-90 gibi büyük bir bölümü, sertifika alıyor. Özel Güvenlik Kanunu, özel güvenlik şirketlerine bir dizi sorumluluk getirirken, polis de asli görevine dönmeye başladı. Polisin, konserler, bireysel koruma ve eskort hizmetleri ile cenaze merasimlerinden çekilmesiyle birlikte, özel güvenlik sektöründe 250 bine yakın insana yeni iş alanı açılmaya başlandı. Yeni kanun, yaklaşık 10 yıldan beri faaliyet gösteren özel güvenlik hizmetlerini hukuki bir zemine taşıdı. Kanunla özel güvenlikçilere, kendi görev sahaları içinde yakalama, gözaltına alma, arama gibi yetkiler de sağlandı. Bunun yanısıra, yıllardır otel, alışveriş ve iş merkezlerinde üst arama, hırsızlık gibi olaylarda özel güvenlikçilerle vatandaşlar arasında yaşanan kavga ve tartışmalar da sona erdi.

Ancak, yeni kanundan kaynaklanan bir takım sıkıntılar da söz konusu. Eğitilecek güvenlikçilerin hem çalışıp hem kursa tâbi olma süresinin 5 ayla sınırlı tutulması, tartışılıyor. Halen sektörde çalışanların yüzde 40'ı ortaokul mezunu. Bunların lise diploması alması ve eğitimlerinin iyileştirilmesi, bu kısa süre içinde mümkün görünmüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber