Türkiye yolsuzluğun en fazla görüldüğü 6. ülke

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2011 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası alanda yolsuzluklarla mücadele ve şeffaflığın geliştirilmesi amacıyla faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI) tarafından '2011 Yılı Uluslararası Yolsuzluk Algılama Endeksi (CPI)' raporu yayımlandı. 183 ülkenin dahil edildiği CPI endeksine göre; Türkiye, Küba ve Letonya ile 4,2 CPI skoruyla 61'inci sırada yer aldı. Geçen yıla göre beş sıra gerileyen Türkiye'nin skoru ise 0,2 puan düştü.Raporda, yolsuzluk endeksi en yüksek olan ülkeler Zelanda, Danimarka ve Finlandiya ilk üç sırada yer alırken Yeni Zelanda 9,5; Danimarka ve Finlandiya ise 9,4 CPI skoruna sahip oldu. Yolsuzluk algısı düşük olan ülkelerin ise, genel olarak sosyal ve ekonomik anlamda da yüksek gelişmişlik düzeyine sahip olduğu belirtildi.

Rapor göre, CPI'ın en az olduğu ülkeler ise 1,0 CPI skoru ile Kuzey Kore ve Somali 183 ülke arasında son sırada yer alan ülkeler, sondan bir önceki sırayı da 1,5 CPI skoru ile Afganistan ve Myanmar paylaştı.

ABD YOLSUZLUĞUN EN FAZLA GÖRÜLDÜĞÜ 22'İNCİ ÜLKE

Raporda şu bilgiler yer aldı: "Yolsuzluk algısı çok yüksek olan ülke kategorilerine geçildiğinde ise ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin de düştüğü ifade edildi. Amerika Birleşik Devletleri, 7,1 skoru ile geçen yılki CPI skoruna sahip olmakla beraber, geçen yıla göre 183 ülke sıralamasındaki yerini muhafaza edememiş ve iki sıra gerileyerek 24'üncü sırada yer almıştır. Endeksin hesaplandığı 183 ülkeden yüzde 73,2'si olan 134 ülke 5,0 CPI skorunun altında kalmıştır. Bu durum, dünya genelinde yolsuzluğun yüksek oranda olduğunu göstermektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber