Tansiyon hastalarına büyük umut/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2011 14:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyada iki yıldır deneme amaçlı kullanılan ve Türkiye'de uygulanan beşinci vaka olan Renal Denevrasyon uygulaması ile artık tansiyon ilaçları tarihe karışacak gibi görünüyor. Uzm.Dr. Birol Say, sebebi belirlenemeyen yüksek tansiyon şikayeti çeken bir hastasını, böbreklerindeki adrenalin salımı yapan kılcal damarları özel bir yöntemle yakarak, hastasının tansiyonunu 24 saatte 22/24'lerden ilaçsız olarak 12/8'e indirmeyi başardı.

Antalya Özel Yaşam Hastanesi'ne yüksek tansiyon şikayeti ile gelen 66 yaşındaki Durna Şahin, yıllardır yüksek tansiyon şikayeti çektiğini söyledi. Hasta ile ilgilenen Dr. Birol Say, tansiyonu normal düzeye indirebilmek için günde yedi ilaç içmesi gereken Durna Şahin'e Renal Denervasyon tedavisi uygulayarak sağlığına kavuşturdu. Tedavinin 24 saat sonrasında hastanın tansiyonunun 12/8 civarında stabil kaldığını söyleyen Dr.Birol Say, uygulama sayesinde hastasının artık tansiyon ilacı kullanmayacağını ya da

günde en fazla bir tane kullanabileceğini söyledi.

Sebebi belirlenemeyen yüksek tansiyon vakalarında uygulamanın dünyada iki yıldır yapıldığını belirten Uz.Dr. Birol Say, şöyle konuştu: "Yüksek tansiyon hastaları, duruma göre günde 3-4 ya da bu vakada olduğu gibi 7 tansiyon ilacı kullanmak durumunda kalıyordu. Ancak bu tedavi sayesinde ilaç kullanımı ya tamamen bitecek ya da günde 1'e inecek. Bir firmanın geliştirdiği Renal Aplikasyon cihazı ile hastanın böbreklerinden salgılanan aşırı miktarda adrenalin salgılayan kılcal damarlar yakılarak salınım

belirli bir düzeye çekiliyor. Bu sayede hastanın tansiyonu stabil seviyelere çekilebiliyor. Durna Şahin bize geldiğinde günde 7 ilaç kullanıyordu. Ancak operasyonun 24 saat sonrasında hastanın tansiyonu 22-24'lerden 12/8'e geriledi. Şu an stabil halde bulunuyor. Genelde bu tip vakalarda hastanın tansiyonunun düşmesi için 1 hafta zaman gerekirdi ancak Durna hanım 24 saatte istediğimiz duruma geldi."

TÜRKİYE'DE 23 MİLYON TANSİYON HASTASI VAR

Dr. Birol Say, tedavinin Türkiye'de çok yeni olduğunu Renal Denevrasyon uygulanan 5. hastanın Durna Şahin olduğunu belirterek, "Şu an uygulama ortalama 15 bin liraya maloluyor. Ancak, cihaz geliştirildikçe ve yaygınlaştıkça daha da ucuzlayacağını düşünüyorum. Yüksek tansiyon hastası bir kişinin günlük ortalama 5-7 ilaç aldığı düşünülürse, uzun vadede şu an bile avantajlı bir uygulama. Öte yandan vücuda ilaç alımı da yapılmamış oluyor" dedi.

Türkiye'de şu an 23 milyon ilaç kullanması gereken tansiyon hastası olduğunu bildiklerini anlatan Dr. Birol Say, sözlerine şöyle devam etti: "Benim tahminime göre bu uygulamanın yapılacağı 5 milyon hasta olduğunu düşünüyorum. Çünkü maliyeti yüksek olan bu operasyonun günde diğerlerine göre daha fazla ilaç alanlar için daha avantajlı olduğunu düşünüyorum"

TANSİYON İLAÇLARINI KULLANMIYORUM

Operasyonun ardından bugün taburcu olmayı bekleyen Durna Şahin ise kendini iyi hissettiğini ifade ederek "Tansiyon ilaçlarımı dünden beri kullanmıyorum. Ama bundan sonra ne olacağını da bilmiyorum. Umarım bu tedavi beni sağlığıma kavuşturmuştur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber